Zondagnacht wordt Oscarnacht

De Oscars worden in de nacht van zondag op maandag uitgereikt. Het presidentsdrama Lincoln van Steven Spielberg is met twaalf nominaties koploper, gevolgd door Life of Pi met elf nominaties. Les Misérables en Silver Linings Playbook zijn acht maal genomineerd en Argo zeven maal.

Lincoln wist tot nu toe de grootse verwachtingen niet waar te maken. Bij veel andere grote filmprijsuitreikingen viste de film achter het net. Zo deed Lincoln bij de Bafta's, de Britse tegenhanger van de Oscars, in maar liefst tien categorieën mee maar werd alleen de, zij het prestigieuze, nominatie voor beste acteur door Daniel Day-Lewis verzilverd.

Argo lijkt de beste papieren te hebben voor de Oscar voor beste film. Het politieke drama van en met Ben Affleck werd al bij de Bafta's tot beste film bekroond en won bij de Amerikaanse regisseursgilde DGA, acteursgilde SAG en scenaristengilde WGA de belangrijkste prijzen. Deze gelden doorgaans als goede graadmeters voor de Oscars. Daarnaast zouden vele leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de Oscars, ontstemd zijn dat Affleck is gepasseerd voor de Oscars voor beste acteur en beste regisseur. Die leden zouden nu massaal op Argo als beste film hebben gestemd.

Adele is genomineerd met het Bondnummer Skyfall en treedt tijdens de Oscaruitreiking voor het eerst op sinds zij in oktober beviel van haar zoon. De Britse zangeres won voor het nummer al een Grammy en een Golden Globe. Mocht ze ook de Oscar winnen, dan is dat een zeldzaamheid.

Omdat de Nederlandse familiefilm Kauwboy niet door de laatste selectie voor beste niet-Engelstalige film kwam, blijft een kans op Nederlands Oscarsucces dit jaar wederom uit. Toch is er voor velen nog een lichtpuntje. Het drama Life of Pi is namelijk genomineerd voor een Oscar voor beste visuele effecten, verzorgd door een team waar de Amsterdammer Erik-Jan de Boer deel van uitmaakte. Hij gaf de inmiddels befaamde geanimeerde tijger gestalte. Eerder deze maand won De Boer al een beeldje van de Visual Effects Society, de Amerikaanse vakbond voor makers van visuele effecten, voor het beste geanimeerde personage in een speelfilm.

De Oscars mogen sinds 20 februari ook officieel de Oscars heten. Daarvoor was de term Oscar slechts een bijnaam voor de Academy Awards. De gouden beeldjes worden dit jaar voor de 85e keer uitgereikt. De ceremonie vindt plaats in het Dolby Theatre, voorheen het Kodak Theatre, in Los Angeles. De presentatie is voor het eerst in handen van Family Guy-bedenker en stemacteur Seth MacFarlane. Vorig jaar was hij te horen als teddybeer Ted in de gelijknamige komedie. Samen met zijn tegenspeler Mark Wahlberg zal Ted ook een Oscar uitreiken.


Zondagnacht wordt Oscarnacht (Foto: Novum)