COC-prijs voor 'roze imam' en transgenderbeweging

'Roze imam' Muhsin Hendricks en de Nederlandse transgenderbeweging zijn dit jaar de winnaars van de Bob Angelo-penning van homobelangenorganisatie COC. COC-voorzitter Tanja Ineke reikte de onderscheiding zondagavond uit in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam en prees de winnaars voor hun inspanningen voor de emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT's).

De Zuid-Afrikaan Hendricks volgde een opleiding tot orthodoxe imam in Pakistan en concludeerde later dat de koran homoseksualiteit niet afkeurt. Hij richtte in 1996 The Inner Circle op om dit inzicht te delen en LHBT-moslims te steunen.

"Hendricks levert een bijzonder waardevolle bijdrage aan het debat over seksuele voorkeur, genderidentiteit en islam in Nederland, Zuid-Afrika en de wereld,' stelt COC-voorzitter Ineke in een verklaring. "Maar hij ontvangt de prijs bovenal omdat hij veel LHBT-moslims de kracht geeft om te zijn wie ze zijn: moslim én LHBT." De imam bezocht Nederland in 2011 en 2012 op. Hij sprak met LHBT-moslims, migrantenorganisaties en werkt met het COC aan een Nederlandse tak van The Inner Circle.

De tweede Bob Angelo-penning ging naar drie voorvechters van de Nederlandse transgenderbeweging: Carolien van de Lagemaat, Simon Huges en Thomas Wormgoor. "Er is het afgelopen jaar veel bereikt voor transgenders en dat is het resultaat van de jarenlange inzet van de Nederlandse transgenderbeweging", motiveerde Ineke de keuze. Dat is onmisbaar voor gelijkberechtiging en sociale acceptatie."

Vorig jaar werd een wetsvoorstel ingediend dat het voor transgenders eenvoudiger maakt hun geslachtsregistratie te wijzigen. Ook publiceerde het Sociaal en Cultureel Planbureau het eerste grootschalige onderzoek naar de positie van transgenders in Nederland en kreeg deze groep veel media-aandacht.

De COC-voorzitter riep het kabinet in haar nieuwjaarstoespraak op 'om deze kabinetsperiode de eindsprint te laten zijn van de race voor gelijke rechten, maar óók een hernieuwd startschot voor de marathon naar sociale acceptatie.'

De Bob Angelo-penning is vernoemd naar het alias van COC-oprichter Niek Engelschman. Vorig jaar ging de in 1991 ingestelde prijs naar voormalig D66-leider Boris Dittrich en uitgever Maria van Oosten. Eerdere winnaars zijn Erwin Olaf, Hans van Manen, Andreas Burnier, Paul de Leeuw, Joke Swiebel, Henk Krol en Arie Boomsma.