Paus al maanden krachten kwijt

Paus Benedictus XVI heeft in augustus vorig jaar al gezegd dat zijn krachten afnamen en dat 'niet veel meer' van hem kon worden verwacht als paus. Dat heeft de Duitse journalist Peter Seewald gezegd in een artikel dat zaterdag in het Duitse weekblad Focus verscheen.

Seewald schreef in 2010 een boek over Benedictus waarin de kerkvader zegt dat wanneer een paus zich realiseert dat hij zich niet langer van zijn pauselijke taken kan kwijten 'hij het recht en onder bepaalde omstandigheden zelfs de plicht heeft om terug te treden'.

Seewald vroeg Benedictus in augustus wat er nog van hem en zijn pontificaat kon worden verwacht. "Van mij? Van mij niet veel. Ik ben een oude man en mijn krachten nemen af. En ik denk dat ik genoeg heb gedaan."

De lijst van goede daden van paus Benedictus is dan ook vrij lang. Zo ging hij bijvoorbeeld in 2009 naar Afrika om daar te vertellen dat condooms de verspreiding van aids verergeren en noemde hij vorig jaar homo's slecht voor de mensheid. Ook probeerde hij regelmatig de talloze misbruikzaken waar de katholieke kerk bij betrokken is weg te zetten als pogingen om de kerk in diskrediet te brengen.