NvJ veroordeelt Jorritsma om weigeren Powned

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NvJ) is het er niet mee eens dat burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma (VVD) weigert omroep Powned te woord te staan. Dat is in strijd met de grondwet, vindt de NvJ.

Maandag weigerde Jorritsma de omroep bij een persconferentie over kentekenplaten. Zij zou ervan overtuigd zijn dat Powned niet met oprechte bedoelingen naar de persbijeenkomst kwam, meldt Omroep Flevoland. Aan de regionale omroep liet Jorritsma verder weten dat dit wat haar betreft niet eenmalig is, maar dat ze ook in de toekomst niet bereid is met Powned te spreken.

De NvJ noemt het selectief weigeren van media bij openbare gelegenheden op haar site 'in strijd met het grondrecht op vrije meningsuiting, zoals verwoord in de grondwet en internationale verdragen'.

Naar aanleiding van het incident stelde de PVV-fractie in Almere vragen aan het college over het weigeren van journalisten. De NvJ laat weten zich te herkennen in de verontwaardiging van de partij. De vereniging gaat burgemeester Jorritsma een brief sturen om haar op de hoogte te stellen van de onvrede van de NvJ over de kwestie.