Koningssloep kan te water bij troonswisseling

De Koningssloep van het Scheepvaartmuseum kan op 30 april worden gebruikt voor de feestelijkheden rondom de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Experts hebben donderdag vastgesteld dat het schip te water kan worden gelaten en op tijd gebruiksklaar kan worden gemaakt.

De directeur collecties van het Amsterdamse museum en de conservator schepen denken dat de eeuwenoude sloep kan worden gebruikt, mits er nog wat aan wordt gesleuteld, meldt een woordvoerder. Hoeveel de werkzaamheden gaan kosten en wie daarvoor opdraait is nog niet bekend.

Het Scheepvaartmuseum kreeg eerder deze week het verzoek van de gemeente Amsterdam om te onderzoeken of de in 1816 gebouwde galei kan worden gebruikt op de dag van de troonswisseling. Dat de zogenoemde gouden koets te water ook daadwerkelijk kan varen, betekent nog niet dat deze uiteindelijk wordt gebruikt.

"We hebben nog geen opdracht gekregen", zei de zegsvrouw van het maritieme museum. "Voor zover wij weten is het programma voor 30 april ook nog niet bekend."

Het museum kreeg dinsdag te horen dat het een miljoen euro krijgt om de zeventien meter lange Koningssloep een permanente plek te geven in de collectie. Nu staat het kwetsbare vaartuig, dat plaats biedt aan twintig roeiers, nog in het depot.

De laatste keer dat de galei werd gebruikt was in 1962 bij het zilveren huwelijksfeest van koningin Juliana en prins Bernhard. De in opdracht van koning Willem I gemaakte sloep moet vanaf het najaar van 2014 te zien zijn in een op maat gemaakte glazen vitrine aan een nieuwe steiger bij het museum.