'Ziekenhuizen overzien risico's ouderenzorg niet'

Bij de zorg voor ouderen hebben ziekenhuizen vaak slechts aandacht voor een of twee risicopunten. Om de zorg veiliger te maken moeten de ziekenhuizen aandacht hebben voor alle risico's, stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg donderdag in een rapport. De inspectie kondigt aan dat de zorg voor kwetsbare ouderen de komende jaren een belangrijk aandachtspunt is.

De ziekenhuiszorg voor ouderen is volgens de inspectie in 2011 op een aantal punten verbeterd. Zo wordt beter in de gaten gehouden of zij niet ondervoed raken en als dit het geval is wordt dit ook beter behandeld dan in 2010. Hetzelfde geldt voor het toezicht op en de behandeling van acute ernstige verwardheid. Ook komen doorligwonden minder vaak voor.

Toch kan het volgens de inspectie beter omdat ziekenhuizen niet alle punten even goed in de gaten houden. Bij sommige ziekenhuizen komen doorligwonden bij ouderen misschien nauwelijks voor, maar daar wordt bijvoorbeeld minder goed in de gaten gehouden of de patiënten niet ondervoed raken.

De inspectie wijst erop dat de gezondheidstoestand van ouderen snel kan verslechteren. Ook kan het ene probleem het andere versterken. Bij het kiezen van een behandeling moet volgens de inspectie beter worden meegewogen of de patiënt die behandeling ook aan kan.