'Te veel vreemdelingen in isoleercel'

Detentiecentra hebben in de eerste helft van 2011 zo'n 450 keer vreemdelingen in een isoleercel gezet. Dat schrijft Trouw woensdag. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen noemt dat aantal in de krant 'buitenproportioneel veel'.

In de eerste helft van 2011 zaten er gemiddeld 1230 mensen in de vier detentiecentra die Nederland telt. Het gaat om vreemdelingen die het land niet uit zichzelf verlaten.

"Mensen ervaren zo'n isoleercel als marteling", aldus Gesthuizen. Volgens haar heeft maar een kwart van de vreemdelingen die worden opgesloten in een isoleercel daadwerkelijk iets op zijn kerfstok. "Daar tegenover staat dat negentig procent van hen psychische klachten heeft. Voor hen lijkt me zo'n isoleercel niet de beste oplossing." Het Kamerlid maakt zich vooral zorgen om het gemak waarmee vreemdelingen in een isoleercel worden gezet.

Het gebruik van de isoleercel is omstreden. Eerder drong de Inspectie voor de Gezondheidszorg erop aan geen psychiatrische patiënten meer in isoleercellen te plaatsen. In augustus toonde de Raad van Europa zich nog kritisch op het Nederlandse beleid voor illegale vreemdelingen. De raad vindt onder meer dat voor vreemdelingen die worden opgesloten andere regels moeten gelden als voor gewone gevangenen. Ook zou het routinematig opsluiten in isoleercellen moeten stoppen.