Asielzoekers willen opnieuw tentenkamp

De uitgeprocedeerde asielzoekers die zaterdag hun intrek hebben genomen in een gekraakte kerk in Den Haag, willen ook opnieuw een tentenkamp opzetten in de hofstad. Maandag gaan ze hier over praten met de politie en de gemeente. Dat heeft een woordvoerder van de asielzoekers zondag gezegd.

De asielzoekers hebben het idee dat ze met het tentenkamp hun situatie beter duidelijk kunnen maken dan wanneer ze alleen in de kerk zouden blijven. "De kerk is een plek die opvang biedt en van waaruit zaken kunnen worden georganiseerd", zei de woordvoerder. "Maar om de politiek duidelijk te maken dat deze mensen nergens naartoe kunnen, is een tentenkamp belangrijk. Er moet een oplossing komen voor de problemen van deze mensen."

De uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen niet terugkeren om uiteenlopende redenen. In sommige gevallen weigert hun thuisland ze, in andere gevallen vinden de vluchtelingen dat de situatie in hun thuisland niet veilig is en weigeren ze te vertrekken. Doordat ze uitgeprocedeerd zijn, hebben ze geen recht op opvang in Nederland.

De bedoeling is dat woensdag een tentenkamp verrijst op de Koekamp. De asielzoekers hebben eerder in een tentenkamp gezeten op de Koekamp in Den Haag. Medio december moest het kamp echter worden opgebroken. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen vreesde dat de gezondheidsrisico's mede vanwege de kou te groot waren. "Toen zijn ze overigens gewoon weer op straat in de kou gezet", aldus de woordvoerder.

Zaterdag werd voor de uitgeprocedeerde asielzoekers de leegstaande Sacrementskerk aan de Sportlaan in Den Haag gekraakt. De krakers willen de uitgeprocedeerde asielzoekers hiermee onderdak bieden. De woordvoerder denkt dat doordat de asielzoekers nu ook in de kerk terechtkunnen, het voor de gemeente een stuk moeilijker wordt om het tentenkamp te verbieden. "Voor warmte kunnen de asielzoekers de kerk opzoeken."

In het gesprek maandag verwachten de asielzoekers de 'spelregels' van de politie en de gemeente te horen. "Wat mogen we wel en wat niet. En als we ons daar niet in kunnen vinden, zullen we naar de rechter stappen."