'Gewortelde' asielkinderen kunnen blijven

Asielzoekende kinderen en de andere leden van hun gezin die al zeker 5 jaar in Nederland zijn, kunnen hier blijven als zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten op voorstel van staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. Het gaat om een tijdelijke regeling en een definitieve regeling voor dit soort kinderen.

VVD en PvdA hadden het zogeheten kinderpardon al in het regeerakkoord opgenomen. Premier Mark Rutte wees er vrijdag op dat het pardon voor kinderen die in Nederland zijn 'geworteld' niet in het programma van zijn VVD stond, maar hij noemde het acceptabel.

De overgangsregeling geldt voor kinderen die nu al meer dan 5 jaar in Nederland zijn en op 29 oktober van dit jaar jonger waren dan 21 jaar. Daarnaast krijgen mensen die een tijdelijke verblijfsvergunning hebben op medische gronden of voor een studie de mogelijkheid om die eenmalig om te zetten in een reguliere vergunning.

Teeven verwacht dat dit ook een oplossing is voor Mauro, de jonge Angolese asielzoeker die eerder in het nieuws kwam omdat hij uitgezet dreigde te worden. Hij kreeg uiteindelijk een visum om zijn studie af te maken. Met het kinderpardon moeten dermate schrijnende situaties als die van Mauro in de toekomst voorkomen worden, aldus Teeven.

'Gewortelde' asielkinderen kunnen blijven
'Gewortelde' asielkinderen kunnen blijven (Foto: ANP)