Rusland: Assad verliest greep op Syrië

De Syrische president Bashar Assad verliest langzaamaan de greep op zijn land. De oppositie lijkt aan de winnende hand. Dat tekende persbureau ITAR-Tass donderdag op uit de mond van de Russische onderminister van buitenlandse zaken Michail Bogdanov.

Rusland heeft zich altijd gekeerd tegen het instellen van internationale sancties tegen het regime in Damascus en bleef de Syrische regering van wapens voorzien. In dit licht is het opmerkelijk dat een Russische hoogwaardigheidsbekleder, voor het eerst, laat doorschemeren dat de strijd die Assad levert niet te winnen is.

Hoewel Moskou geen blijk geeft de druk op het Syrische regime te willen opvoeren lijkt het erop dat Rusland er nadrukkelijker rekening mee houdt dat de dagen van de regering van Assad zijn geteld.

"We moeten naar de feiten kijken: het lijkt erop dat de regering steeds meer de controle verliest over een steeds groter deel van het grondgebied", zei Bogdanov in het Kremlin. "De overwinning van de oppositie kan niet worden uitgesloten."

De onderminister drong aan op een compromis, omdat de strijd volgens hem nog tienduizenden slachtoffers zal eisen.