Tentenkamp Den Haag maakt zich op voor ontruiming

De asielzoekers in het tentenkamp in Den Haag maken zich donderdagochtend op voor ontruiming door de gemeente. De rechtbank in de hofstad bepaalde woensdag in kort geding dat het tentenkamp weg moet, zoals burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) vorige week bepaalde.

Nog zo'n dertig asielzoekers hebben de nacht van woensdag op donderdag in het kamp doorgebracht in afwachting van de ontruiming. "Zo'n 25 anderen zijn inmiddels ondergebracht bij sympathisanten", laat een woordvoerder van de actiegroep Recht op Bestaan donderdagochtend weten. Ook een deel van de tenten is inmiddels afgebroken.

Wanneer de daadwerkelijke ontruiming begint is voor de groep, waar zich ook zo'n dertig sympathisanten bij voegden, onduidelijk. "Wij weten dat het vanaf woensdag om middernacht zou kunnen gebeuren. Maar mogelijk wordt het pas het einde van de middag." Een gemeentewoordvoerder zei donderdagochtend nog niets te kunnen zeggen over het geplande tijdstip van ontruiming.

De asielzoekers hopen op een vreedzame ontruiming. "Maar wij gaan niet direct ons hoofd buigen als de politie komt. Dat is niet eigen aan de actie." Waar de dertig asielzoekers naartoe gaan als zij weer op straat worden gezet, weten zij niet.

Van Aartsen bepaalde dat de groep, die sinds drie maanden in het kamp bivakkeert, overdag en zonder tenten wel mag demonstreren op de Koekamp. Een woordvoerder van de groep zegt dat, mede door de kou, niet te zien zitten.