Opstelten: geen aanwijzingen voor aanslag

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft geen aanwijzingen dat de Somalische terreurorganisatie Al-Shabab aanslagen voorbereidt in Nederland. Dat heeft hij dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

Volgens Opstelten is Al-Shabab een jihadistische organisatie die zich vooral richt op de strijd in Somalië en in buurland Kenia. De organisatie richt zich wel tegen westerse doelwitten in deze landen, maar heeft geen grote aanslagen in de Verenigde Staten of Europa gepleegd. Het huidige dreigingsniveau wordt niet verhoogd.

Opstelten gaf antwoord op vragen van de PVV, die opheldering wilde over de plannen van Al-Shabab. Een woordvoerder van de islamitische beweging zou hebben verklaard dat de aanslag wordt gepleegd als de Tweede Kamer instemt met het schrappen van het verbod op godslastering.

Opstelten wilde niet zeggen of er maatregelen zijn getroffen naar aanleiding van het dreigement. "U mag ervan uitgaan dat na ieder dreigement met bijzondere aandacht wordt gekeken", zei hij tegen de Kamer. "Zoals gebruikelijk doe ik geen uitspraken over maatregelen naar aanleiding van specifieke bedreigingen."


Opstelten: geen aanwijzingen voor aanslag (Foto: Novum)