Morsi verlaat paleis via achterdeur

De Egyptische politie heeft dinsdag traangas ingezet om te voorkomen dat betogers optrokken naar het presidentieel paleis in Caïro. Zeker honderdduizend mensen zijn de straat opgegaan uit protest tegen president Mohammed Morsi, die zich bijna absolute macht heeft toegeëigend. Ook in Alexandrië gingen duizenden de straat op.

De schermutselingen tussen de politie en de betogers ontstonden toen de demonstranten een wegblokkade voorzien van prikkeldraad aan de kant duwden en optrokken naar de omheining van het paleis. De politie vuurde traangas af en trok zich daarna terug. Volgens persbureau MENA vielen er achttien gewonden.

Morsi was in het paleis aanwezig toen de mensen samendromden buiten het gebouw. Toen de menigte verder aanzwol ging hij er op advies van zijn beveiligers via de achterdeur vandoor, zei een bron in het paleis. Een andere bron liet weten dat de president aan het einde van de dag altijd via die uitgang naar huis keert.

De politie stond toe dat de betogers zich een weg baanden door blokkades die rond het paleis waren opgeworpen. Er werden echter geen pogingen tot een bestorming ondernomen. Binnen de paleismuren hielden militairen van de Republikeinse Garde de wacht.

Veel betogers riepen 'Vertrek! Vertrek!' en 'Het volk wil het regime omverwerpen' - twee bekende leuzen die tijdens de Arabische Lente werden geroepen.

In Alexandrië kwamen zo'n tienduizend tegenstanders van Morsi bijeen in het centrum van de stad. Kleinere protestacties vonden plaats in de zuidelijke stad Assiut, in Suez en in de industriestad Mahallah, in het noorden.