Rutte wil ruzie in VVD achter zich laten

De VVD heeft een 'knallende ruzie' achter de rug, maar moet nu de rijen sluiten en aan de slag. Dat heeft VVD-leider en premier Mark Rutte zaterdag gezegd in een toespraak op het congres van zijn partij in Den Bosch.

Over de samenwerking met de PvdA moet de VVD 'niet verder mopperen', zei Rutte. "We gaan niet fuseren. De verschillen zullen alleen maar zichtbaarder worden. Maar de PvdA is tot nu toe wel een betrouwbare partner, en dat zal zo blijven." De VVD en de PvdA hebben gemeen dat ze Nederland sterker uit de crisis willen helpen, zei Rutte.

Rutte zei zich te realiseren dat veel VVD'ers 'op zaterdag bij de Albert Heijn, en in toenemende mate ook bij de Aldi' zijn aangesproken op de plannen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. "Jullie hebben het zwaar gehad, dat realiseer ik me verdomd goed."

Nu het plan van tafel is, is het volgens Rutte tijd om aan de slag te gaan met het nieuwe kabinet. "We zijn in staat geweest de problemen te bespreken en de noodzakelijke aanpassingen aan te brengen", zei Rutte. "Nu moeten we de rijen sluiten en aan Nederland laten zien dat de VVD een partij is die zijn verantwoordelijkheid neemt."

De achthonderd VVD'ers op het congres in de Brabanthallen beloonden de toespraak van Rutte met een staande ovatie.