Complotflyers over Vaatstra verspreid

De Friese politie heeft in Oudwoude ingegrepen toen daar flyers werden verspreid met een complottheorie over de aanhouding van een verdachte voor de moord op Marianne Vaatstra. De verdachte is volgens de flyers het slachtoffer van een complot om de echte daders te beschermen, meldt Omroep Friesland.

Nadat inwoners over de flyers hadden geklaagd, spoorde de politie de man die ze verspreidde op via Burgernet. De politie heeft de man gevraagd naar huis te gaan. Dat heeft hij gedaan.

Mogelijk gaat het om de journalist Micha Kat. Kat is al jaren bezig met allerlei complottheorieën. Zo bracht hij de toenmalige Fortis-bank in verband met pedofilie, een onderwerp waar Kat zich veelvuldig mee bezighoudt. Ook promoot hij holocaustontkenningstheorieën.

Volgens Kat bestaat er rond de moord op Marianne Vaatstra een omvangrijk complot waar niet alleen de politiek, maar zelfs prins Johan Friso bij betrokken is. Volgens critici is Micha Kat volslagen gestoord.

Een week geleden werd de 45-jarige Jasper S. uit Oudwoude opgepakt voor de moord. Hij had eerder dna afgestaan in een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek. Zijn dna bleek te matchen met dat van het daderprofiel. De toen 16-jarige Vaatstra uit Zwaagwesteinde werd in 1999 verkracht en vermoord in de buurt van de boerderij van de verdachte.

Update 11.45 uur:
De man in kwestie zou de complotdenker Hielke Bruining zijn. Bruining is actief binnen dezelfde organisaties als Micha Kat en Wim Dankbaar. In de tekst op de flyer wordt opgeroepen om de site van Dankbaar te bezoeken. Volgens hem steekt er achter de moord op Marianne Vaatstra een enorm complot van politici, satanisten en topambtenaren.

De flyer is hier te zien.