Nog steeds problemen bij Defensie

Het ministerie van Defensie kampt nog steeds met administratieve problemen. Zo is onvoldoende duidelijk hoeveel wapens het ministerie heeft. Dat laat de Algemene Rekenkamer weten in een brief aan de Tweede Kamer. De Algemene Rekenkamer signaleerde de problemen al eerder, maar blijkt nu ontevreden over de voortgang.

De Algemene Rekenkamer houdt toezicht op de grote reorganisatie van het ministerie. Door bezuinigingen op Defensie verdwijnen in de toekomst ruim twaalfduizend banen. De Algemene Rekenkamer constateert dat deze reorganisatie veel vertraging oploopt en de minister daar onvoldoende transparant over is.

Zo gaat de administratie van materieel zoals wapens en munitie niet zoals gepland. Uit de brief blijkt dat het ministerie risico's loopt 'zolang men niet duidelijk in kaart heeft wat de kwaliteit van het aanwezige materieel is.'

Volgens de Algemene Rekenkamer moet de nieuwe minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) de ambities van het beheer bijstellen omdat een 'cruciale fase' van reorganisatie aanbreekt. Hennis-Plasschaert erkent dat er in toenemende mate sprake is van spanningen bij Defensie. ''Ik streef er dan ook naar de Kamer zo spoedig mogelijk te informeren'', laat de minister in een reactie op de brief weten.