Opa krijgt zes jaar cel voor misbruik kleinkinderen

Een 73-jarige man uit Rhenen moet zes jaar de cel in voor het seksueel misbruiken van zes kleinzonen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag bepaald. Het misbruik vond tussen 1995 en 2008. De kinderen waren toen allemaal jonger dan 16 jaar.

De opa gaf tongzoenen aan meerdere kleinzoons, betastte hen en trok hen af. Ook had hij orale seks met ze en bevredigde hij zichzelf in hun bijzijn. Hij heeft hiermee op zeer ernstige wijze de lichamelijke integriteit van zijn kleinzoons geschonden, aldus de rechtbank.

Hij heeft zijn kleinkinderen bovendien jarenlang opgezadeld met de druk om de gebeurtenissen te verzwijgen en hen verantwoordelijk gemaakt voor de gevolgen die dit voor hemzelf zou hebben. Dit hebben ze volgens de rechters als een zware last ervaren.

De man heeft volgens de rechtbank misbruik gemaakt van het aanzien en het vertrouwen dat hij genoot als opa en vader binnen de familie, en ook als ouderling binnen de kerkelijke gemeenschap.

De officier van justitie had acht jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank legde twee jaar minder op vanwege de hoge leeftijd van de veroordeelde en zijn blanco strafblad.