Opstelten wil binnen twee weken reactie op aangifte

Wie aangifte doet van een woninginbraak, moet binnen twee weken te horen krijgen of en wat met zijn aangifte wordt gedaan. Bij misdrijven die veel impact hebben, zoals verkrachtingen, moet de politie voortaan aan huis komen om de aangifte op te nemen. Dat zegt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag in De Telegraaf.

De aanscherping van de dienstverlening volgt op een kritisch rapport van zijn inspectiedienst. Daarin staat volgens de krant dat er bij de politie weinig lijn zit in de afhandeling van aangiften en dat burgers daardoor gefrustreerd raken. Dit zou er zelfs voor zorgen dat mensen minder snel aangifte doen en dat is volgens Opstelten niet de bedoeling.

Burgers en ondernemers moeten er volgens de minister op kunnen vertrouwen dat er iets met hun aangifte wordt gedaan. Ook zou het snel duidelijk moeten worden als vervolging niet mogelijk is.

Opstelten begint met een snellere reactie op aangiften van woninginbraken. Die aanpassing wordt met ingang van volgend jaar van kracht. Na een aangifte van een woninginbraak krijgt het slachtoffer binnen twee weken te horen of er vorderingen zijn gemaakt. Later wordt bekeken of dit ook kan gelden voor aangiften van andere misdrijven.


Opstelten wil binnen twee weken reactie op aangifte (Foto: Novum)