Kwart agenten niet inzetbaar door ziekte of cursus

Ruim een kwart van de agenten en rechercheurs is niet inzetbaar voor politiewerk omdat ze ziek thuis zitten of op cursus zijn. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van RTL Nieuws.

Van de agenten van de 26 politiekorpsen in het land is elf procent ziek. Dat percentage is bijna drie keer zo hoog als het landelijk gemiddelde verzuimcijfer, dat in het tweede kwartaal van dit jaar uitkwam op 3,9 procent. De politie zegt geen goede verklaring te hebben voor het hoge verzuimcijfer.

Van de tijd die agenten hebben, gaat gemiddeld zeventien procent op aan het volgen van trainingen en opleidingen. Dat is volgens RTL Nieuws voor een deel te verklaren doordat agenten in opleiding ook worden meegerekend in de politiesterkte en zij een groot deel van hun tijd in de schoolbanken zitten.

RTL Nieuws kreeg inzicht in de dagroosters en urenregistratie van de politie. Uit de gegevens bleek verder dat een kwart van de capaciteit wordt besteed aan opsporing en negen procent van de tijd opgaat aan het uitrukken bij 112-meldingen.

Oud-korpschef en D66-Kamerlid Magda Berndsen is geschokt door het verzuimcijfer. "Elf procent is ontzettend hoog. Je zou zo'n zes procent verwachten omdat het een zwaar beroep is met onregelmatige diensten, maar dit is bijna twee keer zo hoog." Ze is van plan vragen te stellen aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).