OM onderzoekt bedreigingen raadsleden om trolleybus

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft een onderzoek ingesteld naar de bedreiging van drie raadsleden van de gemeente Lingewaard. Dat bevestigt een woordvoerder van justitie vrijdag. De raadsleden zijn bedreigd vanwege onvrede over de plannen om de trolleybus uit Arnhem naar Huissen door te trekken.

Toen vorige week over de trolleybus gestemd moest worden, lieten de drie Gelderse raadsleden weten dat niet te durven vanwege bedreigingen. Daarop werd de vergadering een week geschorst. Over de aard van de bedreigingen willen justitie en de gemeente Lingewaard niets kwijt.

Burgemeester Steven de Vreeze (PvdA) liet donderdag weten dat het OM de politie opdracht heeft gegeven de bedreigingen te onderzoeken. Op advies van De Vreeze is het besluit over de trolleybus uitgesteld totdat het politieonderzoek klaar is.

Er is nog geen aangifte van de bedreigingen gedaan. De CDA-fractie liet donderdag weten dat een van haar leden vrijdag aangifte zal doen.

In Huissen zorgen de plannen voor de trolleybus al langer voor onrust. Een actiegroep zet zich daar in tegen de komst van de bus, die vanuit Arnhem ook door Huissen moet gaan lopen. Daarvoor moeten er elektriciteitsdraden worden gespannen. De gemeente heeft 320 duizend euro voor de elektrische bus uitgetrokken.

Hoelang het onderzoek van de politie naar de bedreigingen gaat duren is niet bekend. Afhankelijk van de onderzoeksresultaten besluit het OM of de bedreigers strafrechtelijk vervolgd worden. Op het bedreigen van een raadslid staat een maximale gevangenisstraf van negen jaar.