Hilhorst voorgedragen als opvolger Asscher

Pieter Hilhorst wordt door de PvdA voorgedragen om Lodewijk Asscher op te volgen als wethouder in Amsterdam. Dat laat de partij zondag weten. Asscher is als vicepremier en minister van Sociale Zaken toegetreden tot het kabinet. In Amsterdam beheerde hij de portefeuilles financiën, jeugdzaken, educatie en het wallenproject 1012.

De fractie laat weten erg blij te zijn Volkskrantcolumnist en programmamaker Hilhorst te kunnen voordragen. "Hij is in alles een sociaaldemocraat met een missie: de publieke sector moet weer in dienst komen te staan van de mensen voor wie zij in het leven is geroepen."

Fractievoorzitter van de PvdA Amsterdam Frank de Wolf heeft vertrouwen dat Hilhorst, die bestuurlijke ervaring ontbeert, de functie van wethouder goed zal uitvoeren. "Er komt veel op ons af, maar het regeerakkoord biedt ook kansen die Pieter Hilhorst met beide handen aan wil pakken."

Twintig kandidaten meldden zich voor de functie van wethouder. De gemeenteraad zal naar verwachting op 28 november beslissen over de voordracht van de PvdA-fractie. Later zullen de leden bepalen wie politiek leider wordt van de sociaaldemocraten in Amsterdam.

Asscher spreekt van een 'geweldige keuze' van de Amsterdamse PvdA-fractie. "Proficiat!", schrijft hij op Twitter.