Bijgelovigen dupe oplichters

De politie in het Canadese Vancouver gaat de komende weken jagen op een bende oplichters die het op oudere en bijgelovige mensen heeft voorzien. Nee, we hebben het hier niet over de katholieke kerk of Scientology, maar over aanhangers van Chinese volksgeloven.

De afgelopen weken zijn al een zevental oudere Chinese mensen benaderd door de groep, die gewoonlijk bestaat uit drie vrouwen maar waar soms ook een man bij gesignaleerd wordt. De oplichters maken zo'n oudje wijs dat hij of zij gevolgd wordt door een kwaadaardig spook dat het op z'n geliefden heeft voorzien. Maar met 20.000 Canadese dollars, zo'n 15.000 euro, aan geld of waardevolle spullen kunnen ze hem er wel vanaf helpen.

Ze zullen het gebruiken om een jade geluksarmband of een fles gewijd magisch water voor hen te maken. De oplichters plaatsen het geld of de spulletjes in een zak, en verwisselen het heimelijk met waardeloze spullen. Vervolgens wordt de slachtoffers wijsgemaakt dat ze een tijd lang niet in de zak mogen kijken, omdat anders de geest terug zal keren.

Deze praktijken vindt de politie verwerpelijk: “De individuen die deze oplichtingspraktijken voltrekken maken misbruik van gevoelens en mogelijk geloof", zo vertelt agent Brian Montague. Voor mensen die benaderd worden door deze oplichters heeft hij de volgende raad: "We moedigen mensen aan om weg te lopen en met een familielid te praten."

De Canadese politie heeft geen verklaring gegeven waarom ze dit wel strafbaar stellen, maar ze geen problemen hebben met organisaties die duizenden euro's eisen met het dreigement dat het slachtoffer anders voor eeuwig gemarteld zal worden. Uw nederige verslaggever verwacht dan ook niet dat de politie spoedig binnen zal vallen bij de christelijke kerken in het land.


Met dank aan Philosocles voor het medeschrijven