Brandweer keek eerst elders bij fatale woningbrand

De brandweer heeft bij de fatale woningbrand donderdag in Breda eerst in een ander appartement gekeken of er brand was, voordat het juiste appartement werd gevonden. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer zaterdag. Of de bewoonster nog had geleefd als de brandweer direct bij haar appartement was geweest, is volgens de zegsvrouw 'moeilijk te zeggen'.

De hulpdiensten werden donderdag rond 20.15 uur ingeseind over de brand in de woning aan het Cannaertserf. Volgens de zegsvrouw was een automatische brandmelding bij de brandweer binnengekomen. De brandweer was snel ter plaatse, vertelt ze.

In een ventilatiekanaal bleek sprake van rook. Daarop is de brandweer naar binnen gegaan in de woning die grenst aan dat kanaal. De bewoners van deze woning waren niet thuis en de woning was zeer goed beveiligd tegen inbrekers, zegt de woordvoerder. Daardoor duurde het een tijdje voordat de brandweer de woning binnen wist te komen.

Eenmaal binnen bleek dat er geen brand was in deze woning. Het ventilatiekanaal bleek echter nog een vertakking te hebben, waarop de brandweer bij een andere woning uitkwam. Toen de deur van deze woning was opengebroken, trof de brandweer het lichaam van de 62-jarige bewoonster aan. In de woning stond veel rook. De brand was al snel uit.

In de woning werd gerookt, melden zowel de politie als brandweer. Vermoedelijk is de vrouw in slaap gevallen, terwijl een sigaret nog brandde en is daardoor de brand ontstaan. "Bij een brand raken slapende mensen door de rook veelal binnen drie minuten in coma en dan is het snel afgelopen", aldus de zegsvrouw. "Daarom hameren wij in de voorlichting ook op rookmelders."