[Live] Barack Obama herkozen

Mensen zijn woensdag opgestaan in een wereld waar het meest invloedrijke land ook de komende vier jaar geleid gaat worden door de democraat Barack Obama.

Na een spannende verkiezingsnacht zijn alle 'swing states' voor Obama gevallen, waarmee zijn overwinning massaal te noemen is.

Header Verkiezingen

Op FOK! houden we je ook de komende uren van alle ontwikkelingen op de hoogte. Lees hier op de Frontpage het laatste nieuws en babbel mee in het presidentsverkiezingen-topic op het forum.

De afgelopen dagen is de campagne tot een climax gekomen. Nadat deze een paar dagen stil heeft gelegen door orkaan Sandy zijn beide campagneteams weer op volle kracht bezig met gisteren de laatste campagnedag.

Staring Contest


Live statistieken
Google heeft een kaartje met daarop actuele statistieken van Associated Press gepubliceerd. Bekijk de kaart van de V.S. hier.

Update 6-11-2012, 21.30 uur:
Naast talloze Amerikanen hebben de presidentskandidaten zelf uiteraard ook gestemd. Mitt Romney deed dit in Belmont, in Massachusetts de staat waarvan hij gouverneur was. Zijn rivaal Barack Obama maakte al weken geleden gebruik van de mogelijkheid om vervroegd te stemmen. Hij hoopte zo het goede voorbeeld te geven aan zijn aanhang: vervroegd stemmen werkt in het voordeel van de Democraten, die op verkiezingsdag doorgaans minder trouw opkomen dan de Republikeinen.

Romney besloot op het laatste moment ook op de dag van de verkiezingen nog campagne te gaan voeren. Na zijn stop op het stembureau van Belmont doet hij dinsdag Cleveland in Ohio en Pittsburgh in Pennsylvania aan. Ohio is de felstbevochten swing state (kantelstaat) tijdens deze verkiezingen, in doorgaans Democratisch Pennsylvania mikt Romney op een verrassing.

De Republikeinse presidentskandidaat hield in Belmont tegenover nieuwsgierige verslaggevers vast aan het stemgeheim, maar gaf wel een aanwijzing over de kandidaat van zijn voorkeur. Op wie hij en zijn vrouw Ann hadden gestemd? "Dat weten jullie wel", zei Romney tegen de verzamelde pers.

Rond middernacht, Nederlandse tijd sluiten in de Verenigde Staten de stembussen en kort daarna zullen de eerste uitslagen worden verwacht. FOK! Blijft de hele nacht updates plaatsen.

Update 22.30 uur:
De Amerikaanse beurzen noteerden dinsdag winsten. Vooral defensie- en energiefondsen gingen omhoog, waardoor analisten constateerden dat beleggers rekenden op een verrassingsoverwinning van de Republikeinse kandiaat Mitt Romney. Handelaren keken in ieder geval uit naar het einde van de verkiezingscampagne en hoopten op een duidelijke uitslag. "Iedereen denkt van 'hee nu krijgen we eindelijk een uitslag'. De onzekerheid is er nog, maar het einde is in zicht", aldus een Amerikaanse marktvorser. In hoeverre deze voorspelling uit gaat komen zal komende nacht uiteraard duidelijk worden.

Update 23.30 uur: 
In Pennsylvania heeft een kiezer een stemmachine gevonden die zélf wel een kandidaat uitkoos:

 

Update 7-11-2012, 00.00 uur:
Middernacht in Nederland, en in de Verenigde Staten beginnen de stembussen van oost- naar westkust gestaag te sluiten. De eerste exit-polls verwachten we ieder moment. In New York City is de uitslag te volgen aan de kleuren van het Empire State Building. Als het rood kleurt is Romney aan de winnende hand, kleurt het gebouw blauw, dan is Obama aan de winnende hand. CNN geeft de resultaten door aan Philips, de nieuwe eigenaar van het lichtsysteem.

Update 01.05 uur:
De eerste uitslagen zijn binnen! In de staat Vermont heeft Barack Obama met een meerderheid van de stemmen gewonnen waardoor de eerste 3 kiesmannen voor de Democraten zijn. Inmiddels is ook bekend hoe men er in Kentucky over denkt: Mitt Romney heeft daar 10 beschikbare kiesmannen voor zich gewonnen.

Mitt Romney laat desk zwevenMitt Romney probeert desk te laten zweven

Update 01.32 uur:
In Ohio zijn zojuist de stembureau's gesloten. Dit betekent dat binnen niet al te lange tijd de resultaten voor een van de belangrijkste 'swing states' voorbij gaan komen. 

Update 01.55 uur:
Uit eerste prognoses uit cruciale staten als Florida, Ohio en Virginia  blijkt dat het een nek-aan-nekrace tussen Obama en Romney aan het worden is.

Update 02.20 uur:
In de staat Florida staan de kiezers nog in de rij, terwijl de stembussen daar inmiddels gesloten zijn. 

Op dit moment staat Obama lichtelijk voor op Romney, maar dat kan uiteraard nog veranderen.

Google heeft overigens zoals gebruikelijk een kaartje met daarop actuele statistieken van Associated Press gepubliceerd. Bekijk de kaart van de VS hier

Update 03.35 uur:
Op dit moment heeft Barack Obama in elf staten gewonnen, met name in het noordoosten van het land. Mitt Romney heeft vijftien, overwegend conservatieve, staten aan zijn kant.

Obama staat op 158 kiesmannen, Romney op 153. Om de verkiezingen te winnen zijn 270 kiesmannen nodig.
Obama won in onder andere de staten Illinois, Connecticut, Maine, District of Columbia, Delaware, Rhode Island, Maryland, Massachusetts, Vermont, New York en Michigan.

Romney won in onder andere Kentucky, West Virginia, South Carolina, Indiana, Oklahoma, Georgia, Tennessee, Alabama, Nebraska, Wyoming, Kansas, Louisiana, South Dakota, North Dakota en Texas.

De uitslagen van Iowa en Nevada worden binnen vrij snel verwacht.

Update 03:55 uur: 
Volgens de doorgaans als subjectief en pro-republikeins geziene nieuwszender FOX News heeft Obama in Wisconsin gewonnen. Dit is een van de 'swing states' en levert 10 kiesmannen op. Het begint inmiddels echt spannend te worden, want de kansen voor Romney worden langzaam kleiner. De republikein kan alléén nog winnen als hij de staten Ohio, Virginia, Florida en Colorado voor zich wint.

Update 04.15 uur: 
Huidige schatting van CNN: Obama wint in Utah, New Hampshire. Daarmee lijkt het er meer en meer op dat Obama nog 4 jaar in het ronde kantoortje in Washington mag blijven zitten.


Obama voert "Jedi Mind Trick" uit.
Wij vermoeden na het zien van deze foto dat Barack Obama
zijn overwinning aan Jedi Mind Tricks te danken heeft.

Update 04.45 uur:
Op dit moment neigen de staten Colorado, Ohio en Florida naar Obama, en alleen in Virginia heeft Romney een lichte voorsprong. Zoals aangegeven: Als Obama ook maar één van deze staten voor zicht weet te winnen is het voor Romney over.

Leuk weetje: In de swingstates hebben de kandidaten samen 710 miljoen dollar uitgegeven aan campagnes. In Ohio alleen al is daarvan 146 miljoen gespendeerd, omdat dit een van de belangrijkste staten is.

Update 05.14 uur:
Barack Obama heeft de presidentsverkiezingen gewonnen en zal daarom worden herkozen als president van de Verenigde Staten.

Update 05:25 uur:
Barack Obama is  op dit moment onderweg naar de locatie waar hij vermoedelijk zijn overwinningsspeech gaat houden. Inmiddels heeft hij zijn winst ook al getwitterd:


Barack moet gedacht hebben: "Not Bad!"
Barack moet gedacht hebben: "Not Bad!" 


Update 05.38 uur:
De bezoekers van FOK! zijn blij met de overwinning van Obama. In het topic in POL vliegen de *O*'jes je om de oren. Bij een poll op de Frontpage heeft meer dan 92% op de zittende president gestemd, en ook op het forum is de tendens dat men toch tevreden is met de winst van Obama. Een willekeurige Tong80 reageerde: "Werelds."

Update 06.25 uur: 
Op dit moment is het wachten op de overwinningsspeech die president Barack Obama gaat geven in McCormick Place in Chicago. Deze zal vermoedelijk het komende uur plaatsvinden. Het is traditie dat de verliezer telefonisch contact op neemt met de winnaar om deze te feliciteren. Dit zal pas gebeuren als de uitkomst écht zeker is. Dit is het sinds ongeveer 06.00 uur, toen de laatste swing states ook aan Obama werden gewezen.

Update 06.55 uur:
Het hierboven benoemde telefonische contact tussen Romney en Obama heeft zojuist plaatsgevonden. Romney begint op dit moment aan een verklaring.

Update 07.04 uur: 
Verliezer Mitt Romney heeft zojuist een toespraak gegeven. Hier volgt een vrije vertaling:

"Beste Amerikanen,

Ik heb Barack zojuist gebeld om hem te feliciteren met zijn overwinning. Ik wens hem en zijn familie veel succes toe. Dit is een tijd van uitdagingen en ik bid op dat de president deze natie daar succesvol doorheen laat.

Ik wil Paul Ryan bedanken voor zijn inzet in de campagne. Naast mijn vrouw was hij de beste keuze die ik ooit maakte. Ik vertrouwde op zijn principes en harde werk. Ook wil ik mijn vrouw bedanken. Ze zou een fantastische first lady geweest zijn. Dat is ze namelijk altijd al voor mij en mijn familie geweest. Ook wil ik mijn zoons en hun aanhang bedanken. Ik wil Matt Rhodes en het campagneteam bednken. Ze hebben een enorme inzet gegegven aan het land waar ik van hou. Ook wil ik jullie allemaal, alle vrijwilligers en donateuren en sponsors bedanken. Ik kan niet bevatten hoeveel werk jullie de afgelopen jaren gedaan.

Dit is een kritiek moment. We kunnen ons op dit moment geen politieke heisa veroorloven. We moeten deze situatie het hoofd bieden. We kijken daarbij naar onze docenten om het leren terug te brengen. We kijken naar onze geestelijk leiders moeten onze principes waarborgen. En, we kijken naar onze ouders en mensen die banen creëeren


We willen dat alle politici, onafhankelijk van hun partijen, het beste doen voor Amerika. Ik geloof in Amerika, ik geloof in de mensen van amerika. Ik wilde president worden omdat ik me zorgen maakte over Amerika. Paul en ik hebben alles gegeven voor de campagne, en ik zou willen dat ik jullie wensen waar kon maken. De natie koos echter een andere leider.

Bedankt. God zij met Amerika."


Update 07.08 uur:
We verwachten dat Barack Obama ieder moment een toespraak kan houden.

Update 07.35 uur:
Barack Obama gaat nu een toespraak houden.

Update 07.36 uur:
Premier Mark Rutte (VVD) heeft Barack Obama vandaag gefeliciteerd met zijn herverkiezing als president van de Verenigde Staten. Hij zegt zich in een reactie te verheugen om de uitstekende samenwerking met Obama voort te zetten.

"Felicitaties aan president Barack Obama met zijn herverkiezing na een bijzonder spannende race", laat Rutte vanuit Istanbul weten. "Nederland verheugt zich erop om de uitstekende samenwerking met de Obama-administratie op tal van terreinen de komende vier jaar voort te zetten."

Rutte doelt onder meer op de goede handels- en investeringsrelatie tussen de VS en Nederland. "Wij willen dat die in de toekomst verder groeit. Nederland zal zich daarom inspannen voor de totstandkoming van een vrijhandelsakkoord tussen de VS en de Europese Unie." Rutte wil daarnaast actief uitvoering geven aan de uitkomsten van de Chicago-top.

Update 08.34 uur:
Dit is het voorlopige einde van dit liveblog. Als er nog bijzondere berichten naar buiten komen omtrent de stemmen en het tellen daarvan, dan gaan we verder. Uiteraard kun je op FOK! de komende dagen wel nog een hoop berichtgeving omtrent de verkiezingen verwachten.

Update 08.35 uur:
Barack Obama heeft eerder vanochtend een toespraak gehouden. Hier volgt een vrije vertaling hiervan:

"Bedankt! Bedankt! Hartelijk bedankt!

Vanavond is het meer dan 200 jaar nadat een oud-kolonie het recht op verkiezingen kreeg. De taak om onze unie te perfectioneren gaat verder. Het gaat verder dankzij jou! Het gaat verder dankzij omdat jullie de moed boven oorlog en depressie lieten zegevieren.
Wij zijn een amerikaanse familie. We klimmen of vallen als één volk. Vanavond denken we terug aan dat onze weg moeilijk was. Onze reis was lang, we hebben onszelf teruggevochten, en we weten van binnen dat de Verenigde Staten haar hoogtepunt nog voor zich heeft liggen.

Ik wil iedere amerikaan die aan deze verkiezing heeft meegedaan bedanken. Of je nou de eerste keer stemde, of heel lang in de rij hebt gestaan. (iets waar we 'by the way' eens wat aan moeten gaan doen!) Of je nu de huizen bent afgegaan, of de telefoon hebt opgepakt. Of je nou eenOobama- of Romneybord omhad. Je hebt er voor gezorgd dat je stem gehoord werdt, en je hebt een verschil gemaakt.

Ik heb zojuist gesproken met Mitt Romney en hem gefeliciteerd met een lange en zware campagne. We hebben hard gevochten, omdat we geven om de toekomst van het land. Ook Romney heeft daar voor gevochten. Dat eren we, en daar applaudiseren we voor. In de komende weken hoop ik met Romney te praten om samen te werken om het land verder te helpen.

Ik wil vriend en partner van de afgelopen jaren Joe Biden bedanken. Ook zou ik niet zijn wie ik vandaag ben, zonder de vrouw die 20 jaar geleden met mij wilde trouwen. Laat me dit publiekelijk zeggen. Ik heb nooit meer van je gehouden dan vandaag. ik ben nooit trotser geweest dan vandaag. Trots, dat de rest van amerika ook verliefd op je werdt als onze first lady. Sasha, Malia, jullie groeien voor onze ogen op tot slimme en mooie vrouwen, net als jullie moeder. Ik ben heel trots op jullie, maar we houden het voorlopig wel bij één hond.

Bedankt, aan het beste campagneteam in de geschiedenis van de politiek, of eigenlijk het beste team uit de geschiedenis. Sommigen van jullie waren nieuw, sommigen waren al aan mijn zijde sinds het begin van de campagne. Jullie zijn allemaal familie, los van wat je doet of gaat doen.

Bedankt voor het geloven tot dat we tot iedere hoogte kunnen stijgen, en ieder obstakel kunnen overwinnen.
Jullie hebben me deze rit doorgeholpen, en daar zal ik jullie altijd dankbaar voor zijn. Ook voor al het het ontzettende werk dat jullie daar in stopten.

Democratie kan groot, complex en moeilijk zijn in zo'n groot land. We hebben onze eigen meningen en overtuigingen. In moeilijke tijden lopen zowel passie en controversie bij grote beslissingen hoog op. Dat gaat niet snel veranderen, en dat willen we ook niet. Het is namelijk een bewijs van onze vrijheid. We moeten nooit vergeten dat mensen in sommige landen moeten strijden om uberhaubt te mogen discussiëren over zaken die er toe doen. Mensen die hun stem willen laten horen zoals wij dat deden. Ondanks alle verschillen, delen de meesten van ons de hoop voor de Amerikaanse toekomst.

We willen voor onze kinderen de beste scholen met de beste leraren. We willen een erfenis achteraten. Met ontdekkingen en technologie. Dat willen we volhouden. We willen dat onze kinderen in een Amerika zonder schulden kunnen leven. We willen dat het Amerika van de toekomst niet bedreigd worden door een opwarmende planeet en diens gevolgen. We willen een land doorgeven met resprect en aanzien vanuit de rest van de wereld. Een land verdedigd door het beste leger dat de wereld ooit kende.

We leven in een land dat na een decennium van oorlog doorgaat met het stichten van vrede, en het opbouwen van een wereld waarin iedereen in vrijheid kan leven. We geloven in een passioneel en tolerant Amerika. Open voor dromen van een Immigrantendochter, open voor de jonge knul uit Chicago, dat een leven kent voorbij de hoek van de straat. Open voor het kind van een meubelmaker dat dokter wilt worden. Of ondernemer. Of diplomaat, of misschien zelfs president!

Dat is de toekomst die we zien, de visie die we delen. Dat is waar we heen moeten. Vooruit. We zullen het soms oneens zijn soms over hoe we daar komen. Zo is het al 2 eeuwen. Vooruitgang komt met horten en stoten. Dat is geen soepel proces. Maar, we hebben dezelfde dromen. En dat zegt niet dat onze problemen meteen ogelost kunnen worden. We moeten ons best doen om dat te krijgen, en we moeten beginnen met het zien van het gezamelijke doel.

Onze economie herstelt. Een decennium van oorlog loopt ten einde.
Een lange campagne is nu voorbij. Of ik jouw stem nou kreeg of niet, ik heb naar je geluisterd, ik heb van je geleerd. Jij hebt een betere president van me gemaakt. Met jouw verhalen en jouw strijd kom ik terug.Terug in het witte huis, geinspireerder dan ooit om aan de toekomst te werken. Vanavond hebben jullie voor actie gestemd, en niet voor de politiek zoals je die gewend bent. Je koos ons opdat we ons op jouw baan storten, en niet op die van onszelf. De komende maanden werk ik samen met alle partijen om de schuld te verminderen de belanstingen te hervormen. Ook wil ik de immigratieproblemen oplossen, en wil ik dat we niet langer afhankelijk zijn van olieimport.

Dat betekent niet dat jullie klaar zijn. De rol van de burger eindigt niet met de verkiezingen. Amerika draait niet om wat er voor ons gedaan kan worden. Amerika draait om wat er dóór ons gedaan kan worden. Dat is frustrerend, hard en zwaar werk. Maar het is het principe waarop we gesticht zijn. Dit land heeft meer rijkdom dan welk land dan ooit. Maar dat is niet wat ons sterk maakt. We hebben het sterkste leger ter wereld. Maar dat is niet wat ons sterk maakt. Onze cultuur en onze universiteiten zijn ook niet wat ons sterk maakt.

Wat ons bijzonder maakt is de band die we samen hebben. Wat ons bijzonder maakt is de vrijheid, waar zoveel amerikanen voor vochten en stierven. Dat maakt amerika groot. Vanavond, ondanks alle ellende die we hebben gehad, ondanks alle frustratie in Washington, heb ik nog nooit zoveel hoop gehad voor de toekomst. Voor amerika. Ik vraag jullie om me daarin te steunen.

Ik heb het niet over blind optimisme, de hoop die de moeilijkheden niet onder ogen ziet. Ik heb het niet over idealisme dat ons aan de kant laat afwachten, of ons laat stoppen met vechten. Hoop is juist dát koppige element dat ons helpt. Zolang wij er maar voor willen werken. Zolang wij er maar voor willen vechten.

Ik geloof dat we Amerika verder kunnen bouwen op vooruitgang voor nieuwe banen en sociale zekerheid. We kunnen de beloftes van onze stichters waarmaken. Als je maar hard werkt, maakt het niet uit waar je vandaan komt. Hoe je eruit ziet. Zwart, wit, geel of rood. Rijk, Arm, Homo, Hetero. Je kunt het maken in Amerika. Als je het maar wilt proberen, en als je er maar hard voor wilt werken.

Ik geloof dat we dit samen kunnen bereiken. We zijn niet zo verdeeld als onze politiek suggesteert. We zijn meer dan de optelsom van onze belangen. Wij zijn de verenigde staten van amerika. Samen met jullie hulp en met Gods genade bouwen we verder aan Amerika.

We leven in het geweldigste land ter wereld.

Dank je, Amerika. God zij met jullie.

God zij met Amerika."