Drukke laatste campagnedag Obama en Romney

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Republikeinse rivaal Mitt Romney laten er maandag geen twijfel over bestaan waar de presidentsverkiezingen worden gewonnen of verloren. Zo bezoekt Obama bijeenkomsten in de belangrijke staten New Hampshire, Florida en Colorado, en reist Romney ook naar Florida en New Hampshire en sluit hij de dag af in de swing state Virginia. Maar maandag staat ook de vetste kluif op het menu: Ohio. Beide presidentskandidaten spreken in de hoofdstad Columbus hun aanhangers toe.

Negen staten kunnen de koers bepalen, wanneer de stembureaus dinsdag open gaan. In deze staten liggen de kandidaten nek-aan-nek. Toch gaat Obama in de opiniepeilingen in de meeste van deze staten nipt aan kop. Het belang van Ohio schuilt in het gegeven dat geen enkele Republikein ooit de sleutel tot het Witte Huis bemachtigde zonder deze staat te winnen.

In een laatste stunt bezocht Romney zondag Pennsylvania, buurstaat van Ohio. Hoewel Pennsylvania de laatste vijf verkiezingen naar de Democraten ging, hoopt de Republikein een troef te bemachtigen met een verrassingswinst in deze staat. Het campagneteam van Obama reageerde vlug met een groot advertentieoffensief en kondigde aan dat de populaire oud-president Bill Clinton maandag vier plaatsen in de staat zal aandoen.