Obama blijft rampbestrijding boven campagne verkiezen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft alle campagneactiviteiten die voor woensdag gepland stonden afgezegd. Het is de derde dag op rij dat Obama zijn verkiezingscampagne heeft stilgelegd. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt.

Obama zou woensdag naar Ohio afreizen, maar richt zich in plaats daarvan op de nasleep van de storm Sandy. Ohio is de belangrijkste swing state in de presidentsverkiezingen van volgende week dinsdag. Vicepresident Joe Biden volgde dinsdag Obama's voorbeeld en meed campagnebijeenkomsten.

Ook Obama's Republikeinse uitdager Mitt Romney en diens vice-presidentskandidaat Paul Ryan maakten eerder bekend uit medeleven met de stormslachtoffers verkiezingsmanifestaties te schrappen. Maar Romney zette een campagnebijeenkomst in Ohio toch door. Romney wil tijdens de manifestatie geld inzamelen voor Amerikanen die door Sandy zijn getroffen, liet zijn staf weten.

Zowel de Democraten als de Republikeinen lopen sinds Sandy's komst op eieren. Er is Romney en Obama, die volgens veel peilingen nek aan nek liggen, veel aan gelegen aan de vooravond van de presidentsverkiezingen nog enkele, wie weet doorslaggevende, stemmen binnen te halen. Maar wie de indruk wekt dat voor hem de campagne boven Sandy en haar slachtoffers gaat moet mogelijk een afstraffing van de kiezers vrezen.

Obama koos ervoor zijn campagne te staken en zich geheel te wijden aan zijn taak als rampbestrijder. In die rol kreeg hij veel aandacht van de media en veel complimenten - zelfs van een Republikeinse scherpslijper als gouverneur Chris Christie van de zwaargetroffen staat New Jersey. Maar ook Romney profileert zich graag als crisismanager. Hij blies zijn partijtje mee, belde met de Federale Rampbestrijdingsdienst en waarschuwde dat de VS rekening moeten houden met veel stormschade.

Het valt voor een uitdager echter niet mee het aura van de 'opperrampbestrijder', dat in crisissituaties doorgaans om de president hangt, te stelen. Maar er is hoop voor Romney - en reden tot zorg voor Obama. Blijken er in de crisisbeheersing fouten te zijn gemaakt, dan worden die de president aangerekend.

Zolang de nood niet is gelenigd en fouten nog niet zijn vastgesteld doet Romney er beter aan zijn kritiek op Obama te matigen, meent Romney's campagnestaf. Zo hopen zij te voorkomen dat hun voorman oogt alsof hij zijn verkiezing belangrijker vindt dan het lot van de getroffen Amerikanen.