Regeerakkoord definitief rond

De fractie van de PvdA steunt fractievoorzitter Diederik Samsom en heeft hem het mandaat gegeven om de gesprekken over het regeerakkoord met de VVD af te ronden.

Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom maandag na een urenlange vergadering met zijn fractie over het conceptregeerakkoord.

Hij wilde niet zeggen of de fractie nog wijzigingen in de tekst eist. Samsom zei dat hij een "mooie discussie" had gehad met de fractie. Samsom en Rutte zitten zo meteen weer aan tafel bij de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos.

De VVD-fractie vindt het conceptregeerakkoord 'evenwichtig'' en denkt dat Nederland er sterker mee uit de crisis kan komen. Dat zei Mark Rutte maandag na overleg over het concept met zijn eigen VVD.

Update 15.10 uur:
VVD en PvdA hebben definitief een regeerakkoord bereikt, dat maandagmiddag wordt gepresenteerd.

Informateurs Henk Kamp en Wouter Bos overhandigen het akkoord maandag om 16.00 uur aan Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Bij deze formatie lag de regie bij het parlement. Aansluitend zullen de partijleiders Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) hun plannen voor de komende regeerperiode toelichten. Het regeerakkoord heeft als motto 'Bruggen slaan' meegekregen.

Na de presentatie van de inhoud van de plannen is het aan de Tweede Kamer om Rutte aan te wijzen als formateur zodat die zijn tweede kabinet kan samenstellen. Dat gebeurt tijdens een Kamerdebat dat op z'n vroegst dinsdag plaatsvindt. De kandidaten voor de posten van ministers en staatssecretarissen lekten de afgelopen dagen al uit. 
 

Fracties PvdA en VVD steunen conceptakkoord
Fracties PvdA en VVD steunen conceptakkoord (Foto: ANP)