Britten demonstreren tegen bezuinigingen

Tienduizenden Britten zijn zaterdag in Londen de straat opgegaan om te demonstreren tegen bezuinigingsmaatregelen van de regering. Het protest verliep luidruchtig maar vreedzaam.

Vakbonden, pacifistische bewegingen, linkse leiders, burgerbewegingen en andere activisten uitten hun ongenoegen over de bezuinigingen in de publieke sector. Die zijn bedoeld om het Britse begrotingstekort te beteugelen. Hoewel de maatregelen tot enkele kleine successen hebben geleid is de economie voor het derde opeenvolgende kwartaal gekrompen.

Brendan Barber, van een van de vakbonden die de mars organiseerden, zei dat de 'bezuinigingen simpelweg falen'. "De regering maakt het leven voor miljoenen mensen heel moeilijk door te korten op salarissen, terwijl de rijken belastingkorting krijgen", aldus Barber.

Na afloop van de mars zal oppositieleider Ed Miliband de menigte in het Londense Hyde Park toespreken. Hij zal - zo blijkt uit de al aan de media vrijgegeven tekst van zijn speech - zeggen dat hoewel sommige bezuinigingen onvermijdbaar zijn, het land een 'andere en eerlijkere aanpak' nodig heeft.


Duizenden Britten demonstreren tegen bezuinigingen (Foto: Novum)