Bleker past conceptbesluit rituele slacht aan

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) past het conceptbesluit over de rituele slacht aan. In een aangepast versie verduidelijkt hij dat ambtenaren die toezien op de slacht zich niet mogen bemoeien met de religieuze aspecten. Dat zegt Bleker zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

Bleker leek de rituele slacht eerder onmogelijk te maken door slachters te verplichten aanwijzingen van een ambtenaar op te volgen, tot woede aan joodse zijde. Het conceptbesluit zou haaks staan op een eerder gesloten convenant waarin de religieuze aspecten gehandhaafd bleven.

Volgens Bleker blijft dat zo. "De ambtenaar die aanwezig is bij de slacht ziet uitsluitend toe op de afspraken uit het convenant die van diergeneeskundige aard zijn", zegt hij in de krant. Veterinairs krijgen een werkinstructie waarin hun taken worden 'verankerd'.

De bezwaren uit de joodse hoek zijn volgens Bleker nu grotendeels van tafel. "Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap heeft gezegd dat het er in beginsel mee kan leven, maar wil straks ook die werkinstructie zien."