Arrestaties na aanslag op Pakistaans meisje

De Pakistaanse politie zegt verscheidene personen te hebben aangehouden in verband met de aanslag op Malala Yousufzai. Het 14-jarige meisje werd dinsdag door de Taliban neergeschoten omdat zij wreedheden van de extremisten aan de kaak had gesteld en campagne voerde voor onderwijs voor meisjes.

Een hoge politiefunctionaris in Mingora, Afzal Khan Afridi, wilde vrijdag niet zeggen hoeveel personen zijn aangehouden, noch wat hun rol in de aanslag is geweest en hoe de politie hen te pakken heeft gekregen.

Yousufzai en twee andere meisjes raakten gewond toen zij in een schoolbus op de weg terug naar huis werd neergeschoten. Zij wordt behandeld in een legerziekenhuis in Rawalpindi, waar zij in coma wordt gehouden en beademd wordt. Volgens een woordvoerder zijn haar bloeddruk en hartslag 'normaal' en is haar toestand 'bevredigend', maar worden de komende dagen kritiek. De kogel die in haar hoofd werd geschoten ging door haar nek naar het ruggenmerg, maar het is nog te vroeg om te kunnen zeggen hoe ernstig het letsel is.

Een woordvoerder van de Taliban in de Swat-vallei zei dat de leiding van de Taliban twee maanden geleden besloot dat Malala dood moest en een moordcommando opdracht gaf dit karwei uit te voeren. Volgens Sirajuddin Ahmad was het meisje drie keer gewaarschuwd dat zij moest stoppen 'westerse denkbeelden' uit te dragen; de laatste waarschuwing dateerde van een week geleden.

Ahmad zei dat de mannen aan wie de moordopdracht was gegeven 'expertise' hadden in het in het hoofd schieten van mensen. Het moordeskader had de route die het meisje dagelijks naar school aflegde zorgvuldig bestudeerd, zei hij.

De school van Malala in Mingora, die geleid wordt door haar vader, is vrijdag weer open gegaan. De atmosfeer was somber en ondanks de politiebewaking waren veel leerlingen weggebleven. "Wij hebben besloten de school na twee dagen weer te openen om onze leerlingen over hun angst heen te helpen. Er zijn vandaag weinig leerlingen. Wij hebben het reguliere onderwijs niet hervat, maar een samenkomst gehouden om te bidden voor Malala en de twee andere meisjes die gewond zijn", zei een leraar, Zafar Ali Khan.

Malala wordt in heel Pakistan bewonderd voor het aan de kaak stellen van de wreedheden van de Taliban en voor haar strijd voor onderwijs voor meisjes. Toen ze 11 was, begon ze onder een pseudoniem met het schrijven van een blog voor de Britse omroep BBC over het leven onder de Taliban. Vanaf 2009 sprak ze zich openlijk uit voor de noodzaak van onderwijs voor meisjes. De Taliban zijn sterk gekant tegen onderwijs voor vrouwen.


Arrestaties na aanslag op Pakistaans meisje (Foto: Novum)