Russische activiste bedreigd

De Russische mensenrechtenactiviste Tanja Loksjina heeft donderdag gezegd dat zij en haar nog ongeboren kind in anonieme sms'jes met de dood zijn bedreigd. Zij legt een verband tussen de bedreigingen en haar onderzoekswerk voor Human Rights Watch in de Noordelijke Kaukasus.

De bedreigingen begonnen volgens Loksjina nadat zij vorige week een reis had gearrangeerd naar Dagestan, een overwegend islamitische provincie in de regio. De onbekende afzenders lieten weten dat haar 'een ongemakkelijke bevalling' te wachten staat en dat zij haar in Moskou zullen weten te vinden. Loksjina vermoedt dat haar telefoon wordt afgeluisterd en dat de boodschappen informatie bevatten die alleen via de veiligheidsdiensten bekend konden zijn, zoals de datum waarop zij is uitgerekend, haar ongeregistreerde woonadres en de reisplannen van haar familieleden.

Het Russische ministerie van binnenlandse zaken liet weten dat het op verzoek van de Russische mensenrechtenombudsman een onderzoek zal doen.

Activisten en onafhankelijke journalisten die in de Noordelijke Kaukasus werken krijgen regelmatig te maken met bedreigingen of geweld. De journaliste Anna Politkovskaja, een fel critica van het Kremlin en zijn beleid in Tsjetsjenië, werd in 2006 in de lift van haar flat in Moskou doodgeschoten. De activiste Natalja Estemirova, die bewijzen van wandaden van veiligheidsdiensten in Tsjetsjenië verzamelde, werd in 2009 ontvoerd en doodgeschoten teruggevonden. Afgelopen december werd Chadzjimoerad Kamalov, oprichter van een kritsche krant in Dagestan die uitvoerig berichtte over misdragingen van de politie, voor zijn kantoor neergeschoten.

Loksjina zei zich in haar werk niet te laten afschrikken door de bedreigingen, die zij weet aan de atmosfeer die is opgeroepen door de beperkingen die het Kremlin heeft ingevoerd voor ngo's. Sinds Vladimir Poetin in mei weer president werd, heeft het door het Kremlin gecontroleerde parlement wetten doorgevoerd die ngo's die geld uit het buitenland ontvangen verplichten zich te laten registreren als 'buitenlands agent'. Poetin zegt vaak dat de ngo's een Amerikaans instrument zijn om zich in Ruslands binnenlandse aangelegenheden te mengen.