'Ouderenzorg kan 1,2 miljard goedkoper'

Door de invoering van maatwerk voor cliënten en het verminderen van bureaucratie kan 1,2 miljard euro worden bespaard op de ouderenzorg. Dat staat in een Deltaplan Ouderenzorg dat de brancheorganisatie van zorgondernemers Actiz maandag heeft gepresenteerd.

Om de zorg betaalbaar te houden, zijn fundamentele hervormingen nodig. Uitgangspunt voor Actiz is dat de cliënt het voor het zeggen heeft bij de inkoop van de zorg die hij nodig heeft. Ouderen moeten met de zorgaanbieder afspraken maken over de te leveren zorg die zij echt nodig hebben.

Daarbij is het van belang dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen en zo min mogelijk gebruik hoeven maken van zorg. Dat kan worden bereikt door preventie, ondersteuning van mantelzorgers en de inzet van technologie.

Verder is het van 'cruciaal belang' dat de overheid alle overbodige regels schrapt, waardoor zorgorganisaties flexibeler en efficiënter kunnen werken.

Door deze maatregelen is het volgens Actiz mogelijk om in 2017 een besparing te realiseren van 1,2 miljard euro. Om dit te kunnen realiseren wil de brancheorganisatie duidelijke afspraken maken met het nieuwe kabinet. Actiz denkt aan een convenant met de overheid, cliëntenorganisaties, zorgverzekeraars en gemeenten.

Dit weekeinde kwam de Sociaal-Economische Raad (SER) ook al met een voorstel om de langdurige zorg en het zorgverzekeringsstelsel fundamenteel te hervormen. Hulpbehoevenden moeten de kosten van verblijf in instellingen, welzijn en voeding zo veel mogelijk zelf dragen, ook als ze in een instelling wonen. Via de AWBZ worden dan alleen nog zorgkosten vergoed.