Eigenaar wil 'nazipoort' toch hebben

De eigenaar van landgoed Groot Bentveld in Zandvoort wil zijn omstreden kunstwerk, dat vaak is vergeleken met het hek aan de ingang van concentratiekamp Buchenwald, toch neerzetten. Dat bevestigde zijn advocaat na berichtgeving in het Haarlems Dagblad. Eigenaar Jack Bakker doet dit ondanks veel verzet en commotie vorig jaar.

De poort wordt ten onrechte bestempeld als hek en vergeleken met dat bij Buchenwald, zegt advocaat Eefje van Bommel donderdag. In een vrijgegeven bezwaarschrift meldt zij dat haar cliënt de maatschappelijke onrust en discussie over het kunstwerk 'zeer betreurt'.

De omstreden bel die in talkshow De Wereld Draait Door werd getoond door ontwerper Job Smeets, heeft nooit deel uitgemaakt van het ontwerp waarvoor bij de gemeente vergunning was aangevraagd. Het maakt daarom ook geen deel uit van het te plaatsen kunstwerk, staat in het bezwaarschrift.

De bel met de tekst Suum Cuique zorgde voor een nog sterkere associatie met Buchenwald, omdat de tekst in het Duits vertaald als Jedam das Seine werd gebruikt bij het concentratiekamp. In een gesprek met de gemeente bevestigde Bakker eerder al dat hij het kunstwerk zonder bel zou plaatsen.

De gemeente heeft de vergunning voor de bouw van de poort ingetrokken. Van Bommel vindt dat dat in strijd met het recht is gebeurd.