Noodverordening om verjaardagsfeestje 16-jarig meisje

De politie in Groningen heeft maatregelen genomen voor een verjaardagsfeestje vrijdag dat uit de hand dreigt te lopen. In overleg met de gemeente ligt er een noodverordening klaar voor als er problemen ontstaan, zegt een politiewoordvoerder dinsdag.

Een meisje dat haar zestiende verjaardag wil vieren, maakte op Facebook een evenement aan maar vergat aan te geven dat het om een privéfeestje gaat. Inmiddels zijn zo'n veertigduizend mensen uitgenodigd en hebben ruim vijfduizend mensen aangegeven dat ze komen.

Het partijtje is door de feestgangers omgedoopt in Project X Haren, naar de Amerikaanse film Project X, waarin een puberfeestje volledig escaleert. In verschillende landen werden al zogenoemde Project X-feesten gehouden. In de Amerikaanse stad Houston viel eerder dit jaar nog een dode bij een dergelijk feest.

De politie wil niets zeggen over de extra maatregelen om te voorkomen dat er extra feestvierders of relschoppers op af komen. "We hebben passende maatregelen genomen. Er ligt een noodverordening klaar en mocht het escaleren dan zijn we met extra man aanwezig."

Een woordvoerder van de gemeente roept de feestgangers en de pers op om vooral niet te komen. "Het is al vervelend genoeg voor de familie en de omwonenden. We hopen dat het met een sisser afloopt", zegt ze in een reactie.