Demissionair kabinet Curaçao moet per direct weg

Een meerderheid van het Curaçaose parlement heeft donderdagavond de negen demissionaire ministers van het kabinet-Schotte per direct naar huis gestuurd. Aan de gouverneur is gevraagd om een formateur voor een interim-kabinet aan te stellen.

Curaçao verkeert al enkele weken in een parlementaire crisis. Sinds de val van het kabinet van premier Gerrit Schotte verhindert de voorzitter van het parlement elke openbare vergadering. Hij wil daarmee voorkomen dat hij zelf en de ministers van het demissionaire kabinet moeten opstappen.

Dat is de oppositie donderdagavond toch gelukt. In een aparte vergadering buiten het parlementsgebouw en zonder de aanwezigheid van de voorzitter. Of dit staatsrechtelijk mag, is niet duidelijk.

Aan de vergadering van donderdag ging een fysieke confrontatie tussen de oppositie en aanhangers van regeringspartij Pueblo Soberano vooraf. De aanhangers verhinderden de oppositie de toegang tot het parlementsgebouw. Daarbij kwam het tot een handgemeen, waarbij de nieuw gekozen vicevoorzitter van het parlement klappen kreeg. Binnen bleek de toegang tot de vergaderzaal geblokkeerd.

De ogen zijn nu gericht op de gouverneur. Die heeft in een eerder advies gezegd dat het parlement weer moet vergaderen om uit de impasse te komen. Na donderdag lijkt dat niet meer mogelijk en is de kans groot dat de gouverneur de rijksministerraad zal inlichten. Die vergadert vrijdag.