Maker anti-islamfilm is man met schimmig verleden

De zelfbenoemde regisseur van de anti-islamitische film 'Innocence of Muslims', die leidde tot protesten in Egypte en Libië, is niet wie hij zegt dat hij is. Dat hebben andere betrokkenen bij de film gezegd. Het lijkt erop dat de regisseur niet de 56-jarige Sam Bacile met een joods-Israëlische achtergrond is, maar een koptische christen uit Californië met een schimmig verleden die door het leven gaat als Nakoula Basseley Nakoula.

De 55-jarige Nakoula vertelde woensdag in een interview met persbureau Associated Press dat hij de logistiek heeft verzorgd voor het bedrijf dat Innocence of Muslims heeft gemaakt. In de film worden moslims en de profeet Mohammed belachelijk gemaakt. Nakoula ontkende de film te hebben geregisseerd, maar zei de echte maker, Sam Bacile, wel te kennen. Het telefoonnummer waarop AP deze Bacile wist te bereiken bleek op hetzelfde adres te staan geregistreerd als Nakoula's telefoonnummer.

Nakoula zei een koptische christen te zijn die zich zorgen maakt over de manier waarop de kopten door moslims worden behandeld. Hij ontkende zich voor te hebben gedaan als Sam Bacile. Uit papieren van een federale rechtbank uit 2010 blijkt evenwel dat Nakoula zich regelmatig heeft bediend van diverse aliassen. De meest in het oog lopende waren de pseudoniemen Nicola Bacily en Erwin Salameh. Nakoula liet tijdens het interview zijn rijbewijs zien, maar hield zijn duim over zijn middelste naam, die Basseley bleek te luiden. AP heeft deze naam teruggevonden in andere documenten en heeft verbanden ontdekt met het personage Bacile.

AP kreeg het telefoonnummer van Bacile via de Egyptische Amerikaan Morris Sadek, een conservatieve kopt. Sadek heeft de film de afgelopen dagen gepromoot op zijn website. AP sprak voorts met Terry Jones, een geestelijke in Florida die twee jaar geleden in opspraak kwam toen hij korans in brand stak. Jones verklaarde dat hij met de maker van de film over promotie van diens film heeft gesproken. Jones, maar ook anderen die contact hebben gehad met Bacile, verklaarden dat Sam Bacile niet de echte identiteit van de filmmaker is. "Ik heb hem niet ontmoet, maar Sam Bacile, dat is niet zijn echte naam", aldus Jones.

Het YouTube-account Sam Bacile, dat werd gebruikt voor het uploaden van de trailer van de film in juli, werd nog tot afgelopen dinsdag gebruikt om reacties op de videosite te geven. Met het account werd onder andere gereageerd op de film. "Het is een honderd procent Amerikaanse film, stelletje koeien", schreef de YouTube-gebruiker Sam Bacile.

Nakoula, die uiterst terughoudend was over de rol die hij dan wel zou hebben gespeeld bij de productie van de film, is in 2010 aangeklaagd voor fraude en veroordeeld tot het terugbetalen van de schade, die 790 duizend dollar beliep. Hij kreeg tevens 21 maanden celstraf en mocht tot 2015 geen gebruik maken van het internet zonder toestemming van zijn reclasseringsambtenaar.

De acteurs en actrices die hebben meegewerkt aan de film gaven woensdag een verklaring uit waarin ze zeggen dat ze zijn misleid en dat de dialogen in de postproductie van de film zijn vervangen door andere dialogen. In de Engelstalige versie van de trailer lijken de verwijzingen naar Mohammed later in de film te zijn gemonteerd. Sommige acteurs zijn niet te zien als de naam 'Mohammed' wordt uitgesproken, anderen lijken iets anders te zeggen. "De hele cast en alle medewerkers zijn enorm van slag en hebben het gevoel dat er door de producent misbruik van ze is gemaakt", schrijven de acteurs. "We staan honderd procent niet achter deze film en we zijn op grove wijze misleid over het doel van de film. We zijn geschokt door de drastische veranderingen in het script en de leugens die alle betrokkenen zijn verteld. We zijn diep bedroefd over de tragedies die hebben plaatsgehad."

AP had dinsdag een interview met Bacile, waarin deze vertelde dat hij is ondergedoken vanwege alle commotie rond de film. Al snel begon echter twijfel te ontstaan over de identiteit van de man. Hij deed allerlei onware beweringen over zijn achtergrond en de rol die hij bij de productie van de film zou hebben gespeeld.

Bacile vertelde bijvoorbeeld dat hij een in Israël geboren schrijver en regisseur van joodse komaf is. Een christelijke activist die bij de film betrokken is, Steve Klein, vertelde echter dat Bacile niet de echte naam van de maker is en dat hij geen jood is, maar een christen. In Israël verklaarden de autoriteiten dat er geen Israëlische burger bekend is met de naam Bacile.

Ook andere onwaarheden kwamen aan het licht. Bacile vertelde in het interview dat hij 56 jaar was, maar op zijn YouTube-profiel schrijft hij 74 te zijn. Bovendien verklaarde Bacile vastgoedontwikkelaar in Californië te zijn, maar bij de autoriteiten zijn daarover geen gegevens bekend.

Klein vertelde de echte naam van Bacile, die hij Sam noemde, niet te weten. Ongeveer vijftien mensen uit landen in het Midden-Oosten hebben aan de film meegewerkt. "De meesten willen me hun echte naam niet vertellen, omdat ze doodsbang zijn. Hij was hartstikke bang en nu is hij zó nerveus. Hij heeft zijn telefoon uitgezet." Klein zei de filmmaker gewaarschuwd te hebben dat hij wel eens 'de volgende Theo van Gogh' zou kunnen worden, de Nederlandse filmmaker die in 2004 werd vermoord, nadat hij met Ayaan Hirsi Ali de film Submission had gemaakt.


Maker anti-islamfilm is man met schimmig verleden (Foto: Novum)