[US Open] Eindelijk eerste grandslamtitel Murray

Andy Murray heeft eindelijk zijn eerste grandslamtitel te pakken. De 25-jarige Brit won in de finale van de US Open in vijf sets van titelverdediger Novak Djokovic: 7-6 (10), 7-5, 2-6, 3-6, 6-2. Murray was bij zijn vier eerdere pogingen om een grandslamfinale te winnen, telkens van een koude kermis thuisgekomen.

Murray, die deze zomer wel olympisch goud veroverde, is de eerste Brit in 76 jaar tijd die een grandslamtoernooi weet te winnen. De legendarische Fred Perry was in 1936 eveneens succesvol in New York.

Djokovic liep in zijn vierde US Openfinale vanaf het begin achter de feiten aan. De Serviër (2) wist in de eerste twee sets weliswaar telkens meerdere breaks achterstand te repareren, maar schoot uiteindelijk net tekort.

Nadat Murray een 2-0 voorsprong had genomen, kantelde de wedstrijd plotseling. Djokovic voerde het tempo op, maakte steeds minder fouten en bracht de wedstrijd in balans door de derde en vierde set te winnen.

Waar Murray in het verleden waarschijnlijk zijn hoofd had laten hangen, gebeurde dat deze keer niet. De als derde geplaatste Brit pakte het initiatief terug en liep in de vijfde set uit naar een 3-0 voorsprong. Djokovic kwam nog even terug tot 3-2, maar daarna wist de vijfvoudig grandslamwinnaar, ondanks het aanvragen van een blessurebehandeling om het ritme van Murray te breken, geen game meer te winnen.


Eindelijk eerste grandslamtitel Murray (Foto: Novum)