Doden door aardbevingen in zuidwesten China

Het zuidwesten van China is vrijdagochtend getroffen door twee aardbevingen, gevolgd door veel naschokken. Zeker vijftig mensen kwamen om en 150 raakten gewond. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

De bevingen, beiden met een kracht van 5,6, hadden plaats in bergachtig landbouwgebied in de provincies Yunnan en Guizhou. De tweede beving werd gevolgd door meer dan zestig naschokken. Op één na vielen alle doden in Yunnan.

De bevingen hebben ook lawines en aardverschuivingen veroorzaakt, waardoor sommige wegen niet begaanbaar zijn. Hierdoor hebben reddingswerkers nog niet alle getroffen dorpen en steden kunnen bereiken. De verwachting is dan ook dat het dodental nog verder zal oplopen.

Het mobiele telefoonnetwerk in het gebied ligt door de aardbevingen plat. Vaste telefoonverbindingen werken slechts deels.

Twintigduizend huizen raakten beschadigd of zijn verwoest. Meer dan honderdduizend mensen in Yunnan zijn geëvacueerd, aldus Xinhua. Het epicentrum van de zwaarste beving lag op slechts 9,8 kilometer diepte, wat het hoge dodental en de grote schade kan verklaren.


Doden door aardbevingen in zuidwesten China (Foto: Novum)