CDA heeft nog altijd meeste burgemeesters

Het CDA levert nog altijd veruit de meeste burgemeesters. Van de 362 burgemeesters zijn er 127 van CDA-huize, ruim 35 procent. Dat blijkt uit een overzicht dat het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag heeft gepubliceerd.

De VVD is nummer twee met 93 burgemeesters. De PvdA volgt met 89. D66 levert 23 burgemeesters, de ChristenUnie tien, GroenLinks acht, de SGP zeven. Vier burgemeesters horen bij een andere partij en er is één partijloze burgervader. De SP levert geen enkele burgemeester.

Uit het overzicht blijkt verder dat het CDA vooral in kleinere gemeenten zit en de PvdA in grotere: de 127 CDA-burgemeesters zwaaien de scepter over ruim vier miljoen inwoners, terwijl de 89 PvdA'ers samen ruim 5,5 miljoen Nederlanders onder hun hoede hebben.

In de Tweede Kamer is het zetelaantal van het CDA de afgelopen jaren hard achteruitgegaan: van 41 in 2006 naar 21 nu. Afgaand op de peilingen boekt het CDA volgende week bij de verkiezingen opnieuw verlies.

Nederland telde op 1 januari 415 gemeenten. De waarnemend burgemeesters zijn in het overzicht van Binnenlandse Zaken niet meegeteld.