Jeugd Zuid-Limburg seksueel ongezond

Jongeren in Zuid-Limburg zijn seksueel ongezond. Dat schrijft omroep L1 op basis van conclusies uit een onderzoek van de GGD. Aan dat onderzoek deden landelijk 8000 jongeren tussen de 12 en 25 jaar mee. Daarvan komen er 3000 uit Zuid-Limburg.

Uit het onderzoek komt naar voren dat jongeren in Zuid-Limburg eerder seksueel actief zijn dan leeftijdsgenoten elders. Het condoomgebruik in de regio ligt lager dan elders. Ook zijn er in Zuid-Limburg meer tienerzwangerschappen.

Een oorzaak voor de resultaten ligt volgens de GGD in het feit dat Zuid-Limburg een sociaal-economisch zwakkere regio is. Dat betekent dat er meer kwetsbare jongeren in de regio wonen.

De GGD wil daarom meer gaan voorlichten. De gezondheidsorganisatie gaat met gemeenten en scholen om de tafel om daar invulling aan te geven. Extra aandacht gaat daarbij uit naar het bereiken van laagopgeleide jongeren, omdat hun seksuele gezondheid volgens het onderzoek het meest te wensen overlaat. Ook ouders zouden hun steentje moeten bijdragen in het geven van betere seksuele voorlichting aan de jeugd.