Meer onderzoeken tegen motorbendes

Het aantal strafrechtelijke onderzoeken tegen motorbendes is sinds begin dit jaar gestegen van veertig naar meer dan zestig. De meeste onderzoeken richten zich op individuele leden die bijvoorbeeld worden verdacht van bedreiging, afpersing of wapen- of drugshandel. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag in een Kamerbrief, meldt de NOS.

Begin dit jaar kondigde Opstelten een hardere aanpak van motorbendes aan. Een landelijk team werd opgericht om burgemeesters te helpen 'outlawbikers' uit de horeca te weren door ze geen eigen clubhuis te geven. Ook zou het OM informatie uit strafrechtelijke onderzoeken bijeenbrengen om uiteindelijk hele motorclubs te kunnen verbieden.

Hij vergeleek de nieuwe aanpak met de aanpak van woonwagenkampen die als vrijplaats voor criminelen dienden. Daar heeft hij als burgemeester van Rotterdam ervaring mee opgedaan.

Het afgelopen halfjaar zijn onder meer in Amsterdam, Rotterdam en Enschede clubhuizen van motorbendes gesloten. De sluitingen kunnen niet allemaal aan de hardere aanpak worden toegeschreven. Over de sluiting van een clubhuis van de Hells Angels in Amsterdam werd bijvoorbeeld al lang overlegd.

Opstelten schrijft volgens de NOS dat ook verbanden tussen leden van motorbendes en hooligans worden onderzocht. Justitie zou verder bekijken of ervaringen met het buitenland kunnen worden uitgewisseld.


Meer onderzoeken tegen motorbendes (Foto: Novum)