Protest in Brussel tegen vrijlating ex Dutroux

Zo'n vijfduizend mensen hebben zondag in Brussel gedemonstreerd tegen de vervroegde vrijlating van Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux. Martin is veroordeeld voor medeplichtigheid aan de misdaden van Dutroux.

De betogers trotseerden zondag de zomerse hitte om hun ongenoegen kenbaar te maken. Martin, die tot dertig jaar cel was veroordeeld omdat ze Dutroux had geholpen zes meisjes te ontvoeren, verkrachten en vermoorden, kan binnen enkele weken vrijkomen. Het Hof van cassatie zal haar vrijlatingsverzoek op 28 augustus behandelen, voorwaarde voor haar vrijlating is dat ze zich voor de rest van haar leven terugtrekt in een klooster.

De mars werd georganiseerd door de vader van een van de vermoorde meisjes, Julie Lejeune. Het doel dat Jean-Denis Lejeune met de betoging had, is een grondige herziening van het Belgische justitionele systeem. Betogers liepen met spandoeken waarop '30 jaar = 30 jaar'  te lezen was.

Voor de demonstratie waren er diverse toespraken. Onder andere Laetitia Delhez die het hel van Dutroux overleefde. Ook de vader van de eveneens vermoorde An Marchal kwam aan het woord. De betoging is zonder incidenten verlopen.