Marine onderschept twee ton coke

De Nederlandse marine heeft in het Caribisch gebied een drugstransport van tweeduizend kilo cocaïne onderschept. Dat maakte het ministerie van Defensie woensdag bekend. De drugsvangst werd eind juni al gedaan, maar kon niet eerder bekend worden gemaakt in verband met het onderzoek en nog lopende operaties.

Een Amerikaans patrouillevliegtuig maakte melding van een verdacht vaartuig bij het operatiecentrum van de marine op Curaçao. Daarop werd een grootschalige zoekoperatie opgezet. Het patrouillevliegtuig van de kustwacht en het fregat Hr. Ms. Tromp zetten de achtervolging in op de zogeheten go fast, zeer snelle drugsboten die in een keer een grote hoeveelheid drugs smokkelen. In dit geval had de go fast vier buitenboordmotoren.

De opvarenden van de go fast gooiden tijdens de nachtelijke achtervolging de verzwaarde drugsbalen overboord. Een team van Amerikaanse justitiemedewerkers dat tijdens de actie aan boord was van de Tromp concludeerde vervolgens op basis van schattingen en een drugstest dat het om twee ton coke ging.

De actie maakte onderdeel uit van de drugsbestrijdingsoperatie Martillo, waarbij meerdere landen de internationale georganiseerde misdaad in Midden-Amerika bestrijden. Dat gebeurt onder meer door de aanpak van mensen- en drugssmokkel op zee en in de lucht. Nederland maakt met de marine deel uit van de operatie.


Marine onderschept twee ton coke (Foto: Novum)