KNVB vindt crisisheffing onbehoorlijk bestuur
De KNVB onderzoekt de mogelijkheid om een juridische procedure te beginnen tegen de staat. Steen des aanstoots is een crisisheffing van zestien procent over 2012 voor inkomens boven de 150.000 euro. Dat zegt financieel directeur van de voetbalbond Ron Francis vandaag in Het Financieele Dagblad.
Omdat de heffing, die onderdeel is van het begrotingsakkoord van de Kunduz-coalitie, op zo'n korte termijn wordt ingevoerd, vindt de KNVB dat sprake is van onbehoorlijk bestuur. Francis is boos dat de maatregel werd aangekondigd op een moment dat de profclubs hun begrotingen voor komend seizoen al klaar hadden. "Nu wordt deze heffing patsboem met terugwerkende kracht opgelegd. Dat kan echt niet."
In het Nederlandse profvoetbal lopen in vergelijking met andere bedrijfstakken relatief veel grootverdieners rond. Voetbalclubs worden daardoor harder getroffen dan andere bedrijven. De voetbalbond is nu bezig Tweede Kamerleden te bewerken om de maatregel ongedaan te krijgen. Als de maatregel niet van tafel gaat, overweegt de KNVB naar de rechter te stappen.
De crisisheffing kost de clubs niet direct geld. Het zijn immers de spelers die er op achteruitgaan. Door de crisisheffing verslechtert de concurrentiepositie van Nederlandse clubs echter ten opzichte van het buitenland