Demente bejaarden opgespoord met gps

Gps-systemen en andere elektronische hulpmiddelen kunnen nuttig zijn bij het opsporen van dementerende bejaarden die de weg naar huis niet meer kunnen vinden. De technologie wordt getest in enkele zorginstellingen, zegt een woordvoerder van het zorgkenniscentrum Vilans dinsdag.

Gps kan worden gebruikt voor mensen die licht dementerend zijn. Voor patiënten bij wie de aandoening al verder is gevorderd en die bijvoorbeeld op een gesloten afdeling zitten, biedt zogeheten afbakentechnologie mogelijk uitkomst. Daarbij gaat een alarm af als de chip een bepaald punt passeert.

Om ervoor te zorgen dat de mensen bij wie de technologie wordt getest niet vergeten de chip bij zich te dragen worden ze geplaatst in bijvoorbeeld horloges, broekriemen of schoenen.

Een woordvoerder van Actiz, de brancheorganisatie van zorgondernemers, geeft een voorbeeld van de succesvolle inzet van de technologie. "Er was een demente man die steeds naar zijn oude huis wilde lopen, vijf kilometer van het verzorgingstehuis. Mensen van de afdeling liepen eerst mee, maar dat kostte uren. Nu gebruiken ze gps. Als ze zien dat de man bijna bij zijn oude huis is gaat iemand die kant op om hem op te halen."

Het komt geregeld voor dat bejaarden in verwarde toestand weglopen uit huis of een zorginstelling. Nederland telt ongeveer 235.000 dementerende bejaarden, van wie zeventig procent thuis woont.