Atoomaanval op Hiroshima herdacht

In Japan is maandag de eerste atoomaanval uit de geschiedenis herdacht. Het is maandag 67 jaar geleden dat de Verenigde Staten een atoombom op de stad Hiroshima wierpen. Drie dagen later gooiden de Amerikanen een plutoniumbom op Nagasaki. De aanvallen leidden ertoe dat Japan op 15 augustus 1945 capituleerde, waarmee een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking in het Vredespark in Hiroshima trok zo'n vijftigduizend mensen en werd ook bijgewoond door een kleinzoon van Harry Truman, de Amerikaanse president die in 1945 de opdracht gaf tot de atoomaanval op Hiroshima. De aanval had in de stad 140.000 doden tot gevolg.

"Ik ben van twee generaties later. Het is nu mijn verantwoordelijkheid om al het mogelijke te doen om ervoor te zorgen dat we nooit meer kernwapens gebruiken", zei Trumans 55-jarige kleinzoon, Clifton Truman Daniel.

Jaarlijks sturen tientallen landen afgevaardigden naar de herdenking. De Amerikaanse regering deed dat twee jaar geleden pas voor het eerst. Maandag was ambassadeur John Roos aanwezig.

De burgemeester van Hiroshima, Kazumi Matsui, zei dat Japan zeer krachtig stelling moet nemen tegen de aanwezigheid van kernwapens in de wereld en dat Tokyo de leiding moet nemen bij het streven de wereld kernwapenvrij te maken.


Atoomaanval op Hiroshima herdacht (Foto: Novum)