Zaak Robert Mikelsons leidt tot 43 arrestaties

Het onderzoek naar de internetcontacten van Robert Mikelsons heeft wereldwijd inmiddels geleid tot 43 arrestaties. Ook zijn in totaal 140 jonge slachtoffers geïdentificeerd. Dat melden de Amerikaanse autoriteiten zaterdag. Eind mei sprak het Korps Landelijke Politie Diensten nog van 33 arrestaties.

De arrestaties werden de afgelopen twee jaar verricht. De zaak kwam aan het rollen doordat een hotelmanager uit Massachusetts een foto stuurde aan een undercoveragent in Boston.

Op de foto van een halfnaakte achttien maanden oud jongetje was een speelgoedkonijn te zien. Onderzoekers kwamen er achter dat het konijn een karakter was uit een in Nederland populair boek, waarna uiteindelijk Robert M. in de boeien werd geslagen.

Mikelsons werd op 21 mei veroordeeld tot achttien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het seksueel misbruik van 67 kinderen op de crèches waar hij werkte, bij hem thuis of op oppasadressen. Op 15 november vindt een regiezitting van het hoger beroep plaats bij het Amsterdamse gerechtshof.

Het onderzoek naar de honderdduizenden foto's die gevonden zijn op computers van de aangehouden verdachten loopt nog altijd. Het onderzoek wordt daarmee alsmaar groter. Onder de inmiddels opgepakte mensen bevinden zich behalve Mikelsons en de hotelmanager uit Massachusetts een poppenspeler uit Florida en een medisch technicus uit Kansas.


Zaak Robert M. leidt tot 43 arrestaties (Foto: Novum)