VS: mensenrechtensituatie China verslechtert

De mensenrechtensituatie in China verslechtert en het is tijd dat de autoritaire regering in Beijing de teugels laat vieren. Dat heeft Michael Posner, de hoogste mensenrechtengezant van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, gezegd na een overleg in Washington.

Het overleg tussen de VS en China, dat achter gesloten deuren plaatshad, werd aangegrepen om de aanpak van rechtengroepen en religieuze en etnische minderheden door de Chinese regering aan te snijden. De kwestie is al tijden een twistpunt.

Volgens Posner is de Chinese bevolking in toenemende mate gefrustreerd over het feit dat zij zich niet kan beklagen over de overheid. "Onze boodschap aan de Chinese regering is dat, nu ze vooruitgang heeft geboekt op economisch front, dit het moment is om mensen meer ruimte te geven om van mening te verschillen met de overheid, om toe te staan dat mensen vraagtekens zetten bij het overheidsbeleid en dit alles zonder dat ze bang hoeven te zijn voor vergeldingsmaatregelen", aldus Posner.

Posner weigerde te zeggen hoe China reageerde op het verzoek van de VS. Ook de Chinese ambassade in Washington wilde niets zeggen.