Sap voelt zich verwant aan CDA

GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap ziet veel overeenkomsten tussen haar partij en het CDA. "Wij delen een visie op de samenleving", zegt de geplaagde politica in het maandblad HP/De Tijd. "Samenredzaamheid is belangrijk voor GroenLinks, en dat herken ik ook bij het CDA."

"Traditionele rechtse partijen willen een zo klein mogelijke overheid en laten individuele burgers alles zelf maar opknappen, terwijl de ouderwetse linkse partijen juist alle heil van de overheid verwachten", zegt Sap in een door het maandblad georganiseerd debat met CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma. "GroenLinks en CDA zitten daar precies tussenin."

CDA en GroenLinks sloten in mei een begrotingsakkoord met VVD, ChristenUnie en D66 na de val van het kabinet-Rutte. "Onze achterban is echt heel blij met de vergroening waarmee een begin is gemaakt, met het terugdraaien van de ergste bezuinigingen, en ik moet zeggen dat ik soms wel eens denk dat het CDA ook heel blij is dat die bezuinigingen niet doorgaan."

Buma is ook aardig voor GroenLinks. "Belangrijk is dat een partij als het CDA, maar ook GroenLinks, bereid is geweest om verantwoordelijkheid te nemen, ondanks alle inhoudelijke verschillen. Ik heb niks aan stoere taal tot 12 september - wie durft vanaf 13 september zijn verantwoordelijkheid te nemen?"

Beide partijen scoren niet erg goed in de peilingen. Sap wijt dat vooral aan het 'interne gedoe rond de lijsttrekkersverkiezing'. "Een politieke partij die te veel naar zichzelf kijkt, is verkeerd bezig." Ook Sybrand van Haersma Buma is er niet gerust op. "Vroeger had het CDA altijd veel te verliezen, maar nu is er alleen maar te winnen. Maar de tijd is kort, dat geef ik toe."

Van Haersma Buma herhaalde dat het CDA niet opnieuw in zee gaat met de PVV, maar spreekt verder geen voorkeuren uit. Sap laat zich wel uit over haar droomkabinet. "Hoe progressiever hoe liever. Ze ziet PvdA-leider Diederik Samsom liever als premier dan SP-voorman Emile Roemer. "Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik heel graag de PvdA erbij wil."


Sap voelt zich verwant aan CDA (Foto: Novum)