Model voor Da Vinci's Mona Lisa opgegraven

Archeologen denken het skelet van Lisa Gherardini, volgens sommigen het model voor de Mona Lisa van Leonardo da Vinci, te hebben opgegraven. Dat melden verschillende internationale media.

De botten werden aangetroffen onder de overblijfselen van een altaar van een kerk bij het klooster van Sant'Orsola bij Florence. De opgraving begon vorig jaar, tot grote ontevredenheid van verre nabestaanden van Gherardini, die de zoektocht tegenover de Britse krant The Telegraph 'heiligschennis' noemen.

Al eeuwenlang heerst onzekerheid over de identiteit van de vrouw die is afgebeeld op de Mona Lisa. Sommige kenners hebben er geen twijfel over dat het een portret is van Gherardini, de echtgenote van handelaar Francesco del Giocondo. Anderen twijfelen aan die lezing.

De onderzoekers willen het gezicht van Gherardini reconstrueren om voorgoed te kunnen zeggen of zij ook echt model heeft gestaan voor de Italiaanse meesterschilder. De Mona Lisa, ook wel bekend als La Gioconda, is - onder meer door de mysterieuze glimlach van het model - een van de bekendste schilderijen ter wereld. Het hangt in het Louvre in Parijs.